Breaking news

44 de obiecte de patrimoniu, furate de la Sarmizegetusa, au fost recuperate de polițiști

În urma unei percheziţii realizate pe 21 aprilie, poliţiştii din Alba au identificat 44 de obiecte aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

artefacte.dacicePoliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale Alba, sub directa coordonare a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au efectuat un control asupra autoturismului lui Z.M., de 54 de ani, din Orăştie, judeţul Hunedoara, precum şi la sediul societăţii comerciale a acestuia situată pe raza municipiului Orăştie.

Activitatea de ieri reprezintă o continuarea a cercetărilor într-un dosar penal în care bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de „nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri”.

În urma percheziţiei la sediul firmei din Orăştie au fost identificate 44 de artefacte de origine dacică, unelte şi arme din fier (12 topoare cu braţe în cruce, 23 săpăligi de formă trepezoidală cu gaură de înmănuşare, 3 tesle de diferite dimensiuni, 2 ciocane masive de formă paralelipipedică, o coasă fragmentară, un capăt de unealtă agricolă cu gaură de înmănuşare, o secure cu semn de poanson, o dăltiţă îngustă de formă dreptunghiulară), bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, cel mai probabil categoriei Tezaur.

Din cercetări a rezultat că bunurile arheologice recuperate au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument înscris pe lista UNESCO, făcând obiectul comerţului ilicit pe piaţa neagră a antichităţilor.

Artefactele au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

>