Breaking news

Terapia prin utilizarea de curent de înaltă frecvență – Soluție modernă de combatere a durerii și sporire a mobilității

Fizioterapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv și/sau Rezistiv) este o metodă modernă de tratament utilizată în fizioterapie și medicina sportivă. Această terapie folosește curenți de înaltă frecvență pentru a induce căldură în interiorul țesuturilor tratate, fie în mod capacitiv pentru țesuturile moi bogate în apă, fie în mod rezistiv pentru țesuturile mai dure, cum ar fi oasele sau cartilajele. Principiul de funcționare al terapiei TECAR se bazează pe mișcarea electroliților din țesuturi, care generează căldură endogenă (din interiorul corpului), stimulând astfel procesele naturale de vindecare ale organismului. Această energie electromagnetică biocompatibilă ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, la relaxarea mușchilor, la reducerea inflamației și la accelerarea metabolismului celular, facilitând vindecarea și recuperarea mai rapidă după traumatisme sau probleme musculare.

Cum se desfășoară o sesiune de fizioterapie TECAR

Fiecare abordare medicală depinde de la un caz la altul, medicul specialist având nevoie de multe date despre situația de sănătate a acestuia înainte de a stabili dacă această terapie este sau nu o soluție optimă în situația dată. Drept urmare, prima etapă constă în evaluarea pacientului pentru a identifica zonele care necesită tratament și eventuale condiții medicale care ar putea împiedica efectuarea terapiei.

Ulterior, dacă totul este în regulă, urmează pregătirea zonei de tratament și aplicarea unui gel special pe piele pentru a facilita transferul energiei electrice. Se setează aparatul TECAR la parametrii specifici nevoilor pacientului, cum ar fi intensitatea și tipul de curent (capacitiv sau rezistiv), urmând ca terapeutul să miște un aplicator pe suprafața pielii în zona afectată. Acesta este momentul în care pacientul va simți o căldură plăcută pe măsură ce energia este transferată în țesuturi, semn că tratamentul funcționează.

Ultimele etape constau în monitorizarea răspunsului și ajustarea setărilor aparatului, dacă este necesar, după care se îndepărtează gelul și terapeutul va discuta cu pacientul despre senzațiile experimentate și despre pașii următori. Durata unei ședințe de fizioterapie TECAR variază în funcție de afecțiunea tratată și de răspunsul individual al pacientului, dar în general durează între 15 și 30 de minute, iar numărul de vizite necesare se stabilește în funcție de gravitatea diagnosticului, dar și de felul în care organismul răspunde la această formă de tratament.

Contraindicații pentru această soluție de tratament

Fizioterapia TECAR este o metodă eficientă de tratament, dar, ca orice procedură medicală, are anumite contraindicații, ceea ce înseamnă că nu este recomandată în cazul:

  • Persoanelor cu stimulator cardiac (pacemaker);
  • Femeilor însărcinate;
  • Persoanelor cu implanturi metalice sau neuronale;
  • Pacienților care prezintă tumorilor canceroase;
  • Persoanelor cu tromboflebită;
  • Celor care se confruntă cu infecții acute;
  • Copiilor sub 14 ani;
  • Persoanelor cu tulburări de sensibilitate periferică.

Beneficii ale terapiei TECAR

Această formă de fizioterapie Tecar este des utilizată în abordările de recuperare medicală și medicină sportivă, date fiind efectele imediate pe care le are asupra pacientului. Ameliorează instant durerea și reduce inflamația de la nivelul zonei tratate, în timp ce ajută la relaxare musculară și sporirea stării de bine în timpul procedurii.

Principala direcție de utilizare a acestei terapii este ca tratament adjuvant, reușind să stimuleze vindecarea și regenerarea țesuturilor lezate și să accelereze procesul de vindecare prin stimularea metabolismului celular și îmbunătățirea activității celulelor implicate în repararea țesuturilor, scurtând astfel perioada de recuperare necesară după leziuni sau intervenții chirurgicale. Pentru rezultate optime, este important ca pacienții să urmeze recomandările terapeutului cu privire la numărul de ședințe necesare, chiar dacă îmbunătățiri ale stării generale se pot observa încă de la prima sesiune.

Programează o vizită la Ortokinetic și descoperă beneficiile imediate pe care această formă de terapie le poate avea asupra stării tale de sănătate și de bine!

>