Breaking news

Comitetul Judeţean Prahova solicită de urgență, studiile geotehnice de la Slănic, ca urmare a surupării unei străzi

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova solicită ca, în 48 de ore, aurotitățile competente să le pună la dispoziţie studiile geotehnice şi geologice făcute în Slănic. Craterul apărut oe o stradă din ora, în cursul zilei de joi, continuă să se mărească.

“În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova din 27 aprilie 2024, prezidată de prefectul Emil Drăgănescu, referitoare la evenimentul de tasare a terenului şi apariţia fisurilor pe strada 23 August din Slănic, s-a solicitat autorităţilor publice şi operatorilor economici din zonă (Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei Slănic, Societăţii Naţionale a Sării S.A.- Sucursala Salina Slănic şi unui operator economic), să pună la dispoziţie în termen de 48 de ore studiile geotehnice şi geologice efectuate pe raza localităţii Slănic, în vederea transmiterii acestora către instituţiile specializate şi organismelor abilitate”, se precizează într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Prefectura Prahova.

Departamentul pentru Situații de Urgență precizează că: în urma măsurătorilor efectuate de către operatorul atestat, s-a constatat că nu există diferențe în ceea ce privește tasarea terenului față de măsurătorile precedente. Însă monitorizarea și măsurătorile vor continua. De asemenea, evenimentul este monitorizat cu atenție la nivel central, iar echipe operative ale IGSU, Poliției Române și Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației, beneficiind de sprijinul Instituției Prefectului – Județul Prahova și al autorităților publice locale.

CJSU Prahova a cerut Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slănic să ia noi măsuri pentru siguranţa populaţiei şi a bunurilor din zonă.

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, joi dimineaţă, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având circa doi metri. Drept urmare, autorităţile locale au decis evacuarea localnicilor din zonă.

“Menţionăm că până la acest moment, 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate, iar prin grija administraţiei publice locale, două familii au fost adăpostite la operatorii economici de pe raza localităţii”, a mai transmis vineri DSU.

Legat de ultimele informații apărute în spațiul public, referitoare la clădirea în care funcționează grădinița din localitatea Slănic, pentru corecta informare a opiniei publice, DSU face următoarele precizări:
Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinația grădiniță, care se află la o distanță de aproximativ 400 m fața de locația unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora situația de urgență produsă în data de 25.04.2024 a afectat și unitatea de învățământ.
La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanților grădiniței, acestea existau și s-au accentuat.
La acest moment în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități, iar până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar.
Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 25.04.2024, a fost adusă în discuție și locația grădiniței, experții cooptați neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate.
Urmare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocat ca urmare a evenimentului petrecut în localitatea Slănic, județul Prahova, după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:
– Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;
– Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;
– Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;
– Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;
La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații.
>