Breaking news

Cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsa

Știi care sunt efectele pierderii dinților? Pe termen lung, oasele de susținere încep să se resoarbă ușor, structura facială îmbătrânește, apar probleme de masticație, dificultăți în comunicare, disconfort și, în cele mai multe cazuri, se instalează anxietatea. Pacienții care au pierdut unul sau mulți dinți de pe arcadă susțin că s-au izolat social, fiindu-le dificil să se privească în oglindă, să se accepte și să zâmbească fără a-și duce mâna la gură.

Din fericire, pentru toți cei care se confruntă cu probleme de ordin dentar, stomatologia modernă dispune de soluții personalizate de tratament. Poți afla mai multe pe LLLDental.ro. În acest articol, vom discuta despre cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă pe termen lung.

Ce este implantul dentar și când se recomandă?

În momentul de față, implantul dentar este cea mai bună opțiune pentru pacienții edentați. Odată inserat în locul dintelui pierdut, implantul poate rezista mai bine de 30 de ani, cu condiția ca pacientul să respecte regulile de igienă orală. Prin definiție, acesta este un dispozitiv medical, sub forma unui șurub, care odată inserat în osul maxilar sau mandibular, devine o bază rezistentă pentru coroana dentară. Dacă implantul înlocuiește rolul rădăcinii dintelui pierdut, coroana dentară îi oferă funcționalitate și aspect estetic plăcut. Iată când ai nevoie de un implant dentar:

  • Pentru a preveni pierderea osoasă, atunci când, din diferite motive, s-a extras un dinte de pe arcadă;

  • Din diferite motive, ai pierdut toți dinții de pe arcadă sau majoritatea acestora;

  • Porți o lucrare protetică mobilă, dar ți se pare inconfortabilă și greu de îngrijit;

  • Suferi de parodontoză avansată;

  • Îți dorești refacerea rapidă a danturii.

Menționăm și câteva exemple de situații în care implantul nu este, din păcate, cea mai bună decizie: sarcină și alăptare, afecțiuni psihice, boli endocrine, alte boli autoimune, afecțiuni oncologice în tratament chimioterapic sau radioterapie.

Avantajele implantului dentar

În cazul implantului dentar există numeroase avantaje. Pacienții din întreaga lume, cei care au trecut deja prin această intervenție, susțin că viața lor s-a schimbat total. Amintim aici de principalele beneficii aduse sănătății fizice și mentale:

  • Conservarea țesutului osos: După extracție, osul de susținere al dintelui începe să se resoarbă, iar rolul implantului dentar este de a preveni acest proces;

  • Îmbunătățirea sănătății orale: Pe termen lung, dinții sănătoși, cei care au rămas pe arcadă, pot suferi modificări. Implantul dentar îmbunătățește sănătatea orală;

  • Confort: Dacă nu ai înțeles deja, implantul dentar nu afectează dinții vecini. De aici și ideea de confort sporit și stare de bine;

  • Rezistență îndelungată: E firesc să ai grijă de dantura ta. O igienă orală adecvată, susținută de controale periodice la stomatologie, îți poate garanta faptul că implantul dentar va avea o durată de viață foarte mare. Totuși, e important să te ferești de traumatisme;

  • Aspect natural: Datorită coroanelor dentare care se încarcă pe implanturi, dantura capătă un aspect estetic natural. De regulă, pacienții optează pentru coroane din zirconiu sau coroane din ceramică. Vei afla prețul unei coroane din zirconiu chiar la prima întâlnire cu specialiștii, atunci când se va crea un plan etapizat de tratament.

Alte soluții pentru înlocuirea dinților lipsă

E important ca, înainte de a ajunge la medic, orice pacient să fie convins că doar stomatologul îi poate recomanda cea mai bună soluție pentru problema cu care se confruntă. Decizia finală este, cu alte cuvinte, una pur medicală.

Puntea dentară

Puntea dentară este o lucrare protetică susținută de dinții naturali sănătoși, cei care au rămas pe arcadă, de o parte și de alta a spațiului edentat. Deși costul este unul mult mai mic, pe parcursul timpului, dinții sănătoși pot fi afectați. În unele condiții, este totuși o opțiune ideală.

Proteza dentară

Mulți pacienți aleg protezele dentare. Acestea sunt însoțite de o serie de avantaje, dar vin la pachet și cu o serie de dezavantaje. Din păcate, protezele nu previn pierderea densității osoase și, de cele mai multe ori, purtarea acestora este destul de inconfortabilă.

În consecință, cea mai bună soluție pentru a înlocui dinții lipsă este cea recomandată de către medicul stomatolog, în urma controlului și investigațiilor de specialitate.

>