Breaking news

SCANDALOS | Judecătoarea care i-a eliberat pe violatorii din Vaslui, scoasă basma curată de CSM

Georgina Moldovan, Președinta Judecătoriei Vaslui, cea care pe 2 aprilie 2015 a decis să-i elibereze din arestul preventiv pe trei din cei șapte violatori ai tinerei de 18 ani, a fost scoasă basma curată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

georgina moldovan - judecatorPentru că i-a eliberat din arestul preventiv pe trei din cei șapte violatori de la Vaslui, judecătoarea Georgina Moldovan este iertată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 24 iulie, Inspecția Judiciară anunța că a început ancheta disciplinară pe numele celor doi judecători care i-au eliberat pe violatori.

„Urmare a verificărilor prealabile efectuate de Inspecţia Judiciară începând cu data de 23 iunie 2015, la data de 24 iulie 2015, inspectorii din cadrul Direcţie de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori, în temeiul  art. 45 alin. 6 lit. b  din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, au început cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea  măsurilor preventive în cauza aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi art. 99 lit. m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate”, se precizează în comunicatul de presă al Inspecției Judiciare, remis exclusivNEWS.ro.

Numai că de la ”abateri disciplinare grave”, s-a ajuns brusc la clasare, în plenul CSM.

La audierile din plenul CSM, judecătoarea Georgina Moldovan și-a justificat decizia prin faptul că victima i-a cerut în mod expres să-i elibereze pe cei trei violatori pe motiv că aceștia își recunoscuseră vina.

Membrii CSM au crezut-o pe judecătoare și au decis să claseze cercetarea disciplinară deschisă pe numele ei. Adică au scos-o basma curată.

CSM a considerat că judecătoarea nu poate fi acuzată de rea credinţă sau de neglijenţă gravă. Astfel că judecătoarea Georgina Moldovan riscă să primească DOAR un calificativ scăzut, ceea ce îi va bloca posibilitatea de promovare.

În schimb CSM, a refuzat să-i apere reputația judecătoarei, dar Consiliul a atras atenția presei să nu mai folosească un limbaj jignitor la adresa magistratului.

”În şedinţa de azi, 6 octombrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna Georgina Moldovan, judecător în cadrul Judecătoriei Vaslui. Plenul a apreciat că prezentarea în media a activităţii profesionale a magistraţilor, în limitele impuse de libertatea de exprimare, reprezintă o preocupare legitimă a acesteia, cu atât mai mult în acele cazuri care suscită un interes deosebit din partea publicului. Urmare a verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a reţinut că soluţia pronunţată la data de 2 aprilie 2014 de doamna judecător în dosarul persoanelor acuzate că ar fi violat o tânără din judeţul Vaslui, a fost contrară practicii constante a instanţei de control judiciar în dosarele având ca obiect infracţiunea de viol. S-a mai reţinut că analizarea stării de pericol pe care ar putea să o determine lăsarea în libertate a inculpaţilor a fost realizată sumar, din perspectiva atitudinii ulterioare a acestora, fără ca judecătorul să se refere şi la modalitatea de comitere a faptei, condiţie esenţială expres prevăzută art. 223 alin. 2 Cod procedură penală. La stabilirea pericolului pentru ordinea publică nu se pot avea în vedere numai date legate de persoana inculpatului, ci şi date referitoare la faptă, nu de puţine ori acestea fiind de natura a crea în opinia publică un sentiment de insecuritate, ceea ce de altfel s-a produs în vara anului 2015. Cu toate acestea, Plenul Consiliului a apreciat că limbajul utilizat de către jurnalişti în materialele de presă publicate în perioada 20 – 24 iulie 2015 referitoare la activitatea profesională a doamnei Georgina Moldovan, judecător în cadrul Judecătoriei Vaslui, este unul inacceptabil, iar maniera de prezentare a faptelor, acuzaţiile cu conotaţii de natură penală şi incitarea la violenţă au depăşit limitele unor critici admisibile, încălcând deontologia profesiei de jurnalist”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Judecătoarea Georgina Moldovan, Președinta Judecătoriei Vaslui este cea care a dat startul eliberărilor în cazul celor șapte violatori de la Vaslui. Și asta pentru că soțul judecătoarei era prieten din copilărie cu tatăl unuia dintre violatori. Astfel că trei dintre făptuitori au fost ”sfătuiți” să își recunoască vina și să solicite procedura simplificată de judecată. Măsura a dat roade și trei dintre violatori, în speță: Ioan Surleac, Alin Rotaru şi Bogdan Boicu au fost trimiși în arest la domiciliu pe 2 aprilie 2015, fără ca procurorul de ședință, Ingrid Botezatu să facă contestație la decizie.

La cinci zile de la decizie, judecătoarea Georgina Moldovan a demisionat din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui, cerând să fie detașată la Școala Națională de Grefieri pe un post de formator.

Pe 9 aprilie, judecătorul Viorel Munteanu de la Tribunalul Vaslui i-a pus în arest la domiciliu și pe ceilalți patru violatori, pe motiv că: Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată. lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor.

Pentru că CCR a declarat în mai, arestul la domiciliu ca fiind neconstituțional, cei șapte au fost puși în libertate sub control judiciar.

Prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Vaslui, Sorin Armeanu este cel care s-a opus recursului, interzicându-i procurorului de ședință să depună recurs la decizia judecătoare Moldovan.

Mai mult de atât, Sorin Armeanu ar fi fost cel care a intervenit pe lângă doi magistraţi de la tribunal, convingându-i pe aceştia să îi pună în libertate pe violatori.

Și toate astea în condițiile în care trei dintre făptuitori au confirmat spusele fetei violate care a povestit anchetatorilor în ce fel a fost batjocorită: Avadanei Silviu m-a trântit în genunchi şi m-a obligat să-i facă sex oral. Apoi, cu forţa, am întreţinut relaţii sexuale normale şi anale, până mi-am pierdut cunoştinţa. (…) Am început să plâng, iar el a început să ţipe la mine. L-am rugat să mă ducă acasă, însă a spus că nu voi pleca de acolo până nu voi întreţine relaţii sexuale cu toţi. Am leşinat din nou, iar Burada, bruscandu-mă, mi-a spus că, dacă voi mai juca teatru, mă va bate.

Pe 7 aprilie 2015, CSM a aprobat numirea Georginei Moldovan în calitate de personal de instruire propriu, cu normă întreagă, la Şcoala Naţională de Grefieri, în cadrul departamentului de formare profesionala continuă, la disciplina Procedură Penală, cât și demisia acesteia din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui.

Fost grefier în cadrul Tribunalului Vaslui în perioada (2006-2007), Georgina Moldovan ocupa funcţia de Preşedinte al Judecătoriei Vaslui din iulie 2013. Moldovan a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2009, când a fost numită judecător la Judecătoria Hârlău. După care, a fost delegată la Judecătoria Bârlad, iar din noiembrie 2011 a activat în cadrul Judecătoriei Vaslui.

În mai 2013, Georgina Moldovan a promovat concursul organizat de CSM devenind judecător cu grad de tribunal.

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat trimiterea în arest la domiciliu a celor trei violatori, pe motiv că nu mai reprezintă pericol public din moment ce și-au recunoscut faptele și că au fost de acord să plătească despăgubiri către victimă.

„Nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească. La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor“, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui.

În august, Judecătoria Vaslui a decis ca Silviu Burda, cel care a luat-o pe tânără din stația de autobuz și a dus-o cu mașina pe câmp unde a violat-o împreună cu alți șase prieteni, a primit cea mai mare pedeapsă, 7 ani de închisoare pentru viol și patru ani pentru lipsire de libertate. În total va executa 8 ani 4 luni de închisoare.

Burlacu Paul Andrei, Silviu Avădanei și Petrică Bolboceanu au fost condamnați fiecare la 6 ani de închisoare pentru viol, și câte trei ani de închisoare pentru lipsire de libertate. Drept urmare vor executa doar 7 ani de închisoare.

Pentru că și-au recunoscut fapta, Surleac Ioan, Rotaru Alin Dumitru, Boicu Ionuţ Bogdan au primit doar 5 ani de pușcărie pentru viol, și 2 ani pentru lipsire de libertate. După contopirea pedepselor, aceștia vor executa doar 5 ani și opt luni de pușcărie.

>