Breaking news

România a trecut la ora de iarnă. Ceasul s-a dat înapoi cu o oră

În această noapte România a trecut în mod oficial la ora de iarnă, astfel că ora 4.00 devine ora 3.00. Așadar nu uitați să vă dați ceasul înapoi cu o oră.

ora de iarna romaniaZiua de 27 octombrie devine cea mai lungă zi din an, întrucât va avea 25 de ore. Spre bucuria celor cărora le place să doarmă mai mult. De azi și până în primăvară vor dormi mai mult, întrucât România trece la ora de iarnă, adică intrăm în hibernare.

Trecerea la ora de iarnă presupune revenirea la Timpul Legal Român, iar ceasurile se dau înapoi cu o oră.

Timpul va rămâne așa până în ultima duminică din luna martie a anului 2013, atunci când vom reveni la ora de vară. În acea noaptea ora 3 va deveni ora 4.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932.

Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Până în 1983 a funcţionat sistemul primei duminici din aprilie şi a ultimei duminici din septembrie, iar din 1984 până în 1996 cel al ultimei duminici din martie şi al ultimei duminici din septembrie. Prezenta regulă este în vigoare din 1997.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Astfel, vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 65 de trenuri, din care 32 trenuri InterRegio, 31 trenuri Regio și 2 trenuri InterCity.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 27 octombrie 2013, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

>