Breaking news

Peste un miliard de creștini din întreaga lume sărbătoresc Paștele catolic

Sărbătoare mare pentru un miliard de creștini catolici și protestanți. Biserica catolică sărbătorește în această noapte miracolul Învierii.

Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican și a făcut un nou apel la pace.

„Ne putem simți neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a atitudinilor de calcul și indiferență care par să predomine în societate, a cancerului corupției, a răspândirii nedreptății, a vântului înghețat al războiului” a spus suveranul pontif.

Mii de oameni s-au adunat în Bazilica Sfântul Petru pentru a urmări slujba de Înviere, compusă din Ceremonia luminii, Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și cea euharistică.

Înainte de miezul nopţii, potrivit tradiţiei, bazilica se cufundă în întuneric şi are loc ritualul pregătirii luminii pascale.

Papa aduce lumina sfântă, urmat de un alai de episcopi. Rosteşte expresia „Lumen Christi”, în traducere „Lumina lui Hristos” şi aprinde apoi lumânările din lăcaşul de cult. Și tot în timpul slujbei din această seară, Suveranul Pontif va boteza opt adulți.

Noaptea de sâmbătă spre duminică este o „priveghere în cinstea Domnului”. Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică. Liturghia zilei Sfintelor Paşti, din ziua de duminică, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar.

Slujbe de Înviere au loc și în această noapte în bisericile catolice și protestante din România.

>