Breaking news

Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat demisia din funcția de Suferan Pontif

Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că demisionează din fruntea Bisericii Catolice pe data de 28 februarie 2013.

papa benedictAnunțul demisiei Suveranului Pontif, a fost făcut de Agenția italiană de știri, ANSA.

Anunțul a fost făcut chiar de către Papa Benedict, în limba latină, în timpul Consistoriu pentru canonizarea martirilor din Otranto.

”Dragi Fraţi, Am convocat acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizări, ci şi să vă comunic o decizie de mare importanţă pentru Biserică. După ce, de multe ori, mi-am examinat conştiinţa mea în faţă lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că, din cauza vârstei înaintate, puterile mele nu mai sunt îndeajuns de potrivite pentru a continua exerciţiul meu în Scaunul Sf. Petru. Sunt conştient că acest minister, datorită naturii sale spirtuale esenţiale, trebuie să fie îndrumat nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi prin rugăciune şi suferinţă. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, plină de atât de multe schimbări rapide şi de probleme zguduitoare care au o relevanţă profundă pentru credinţă, pentru a guverna Scaunul Sf. Petru şi pentru a promova Sf. Scriptură este necesară atât o forţă a minţii cât şi una fizică, care în ultimile luni în cazul meu s-a deteriorat şi m-a adus în stadiul în care am fost nevoit să recunosc incapacitatea mea de a-mi îndeplini în mod adecvat misiunea care mi-a fost încredinţată. Din acest motiv, deplin conștient de seriozitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunț să fiu Păstorul Romei, Succesor al Sfântului Petru, rol încredințat mie de către cardinali pe 19 aprilie 2005, astfel încât, de pe 28 februarie 2013, la ora 20.00, Scaunul Romei și Scaunul Sfântului Petru va fi vacant și Conclavul ce va alege un nou Pontif Suprem va fi convocat de cei în a căror competență se află acest lucru. Dragi Frați, vă mulțumesc sincer pentru toată dragostea și munca cu care m-ați sprijinit și vă cer iertare pentru toate defectele mele. Și acum, să încredințăm Sfânta Biserică grijii Păstorului Nostru Suprem, Domnul Nostru Iisus Hristos, și să o implorăm pe Sfânta Sa Mamă ca Ea să asiste Sfinții Cardinali cu solicitudinea sa maternă să aleagă un nou Suprem Pontif. În ceea ce mă privește, vreau să slujesc cu devoțiune Sfânta Biserică în viitor printr-o viață dedicată rugăciunii”, a spus Papa Benedict.

Vestea retragerii Papei Benedict, a șocat Italia cât și lumea catolică.

Ultima retragere din funcție a unui papă s-a întâmplat în anul 1415.

Nu se știe pentru moment care este motivul ce l-a determinat pe Papa Benedict să renunțe la pontificat.

Benedict al XVI-lea, pe numele său real, Joseph Alois Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927, în Bavaria, fiind numit Papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea.

Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani (ultimul papă german a fost Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523).

Înaintea alegerii sale ca papă, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale.

În același timp cu funcția de Papă, Benedict are funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican.

La vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă papă ales de la papa Clement al XII-lea în 1730 și primul pontif german după olandezul-german Adrian al VI-lea din perioada 1522-1523.

Papa Benedict al XVI-lea este al optulea papă german; primul a fost papa Grigore al V-lea (996-999). Ultimul papă cu numele de Benedict, Benedict al XV-lea a servit ca pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial.

Vineri, Președintele României, Traian Băsescu trebuia să meargă în vizită oficială la Vatican.

>