Breaking news

Judecătorul care l-a eliberat pe Piedone nu a comis nicio abatere disciplinară

Inspecția Judiciară a clasat sesizarea din oficiu în cazul judecătorului care l-a eliberat din arestul preventiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Inspectorii susțin că magistratul nu a comis vreo abatere disciplinară în acest dosar.

piedoneInspecția Judiciară a făcut exces de zel și s-a sesizat degeaba în cazul judecătorului care l-a eliberat pe Piedone.

”Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au dispus, prin rezoluţia din 2 decembrie 2015, clasarea sesizării din oficiu a Inspecţiei Judiciare ca urmare a relatărilor mass media în cazul „COLECTIV”. Din analiza efectuată a rezultat faptul că nu există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare de către judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, se arată în comunicatul de presă al Inspecției Judiciare, remis exclusivNEWS.ro.

Pe 12 noiembrie, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce Piedone a fost lăsat în libertate după doar cinci zile de arest preventiv, în dosarul tragediei din Club Colectiv.

Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Bucureşti a instrumentat şi soluţionat, în data de 11.11.2015, cauza având ca obiect măsuri preventive. Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară. Menţionăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, “de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor“, se arată în comunicatul de presă al Inspecției Judiciare, remis exclusivnEWS.ro.

Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu de la Curtea de Apel București a decis ca Piedone, Luminiţa Larisa Ganea şi Aurelia Iofciu să fie lăsați în libertate.

Magistratul a admis contestaţiile celor trei inculpaţi la măsura arestului preventiv dispusă în 7 noiembrie de Tribunalul Bucureşti.

Piedone este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, privind emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, unde un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie, ducând la decesul a 53 de persoane şi rănirea a peste 150.

Sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare în cazul judecătorului Luchian Constantin Constantinescu a iscat un scandal uriaș în justiția română.

UNJR, AMR, Centrul pentru Resurse Juridice și Secția Penală a  Înaltei Curți de casație și Justiție acuză Inspecția Judiciară de atac la independența justiției după ce a decis să-l ancheteze pe judecătorul Luchian Constantin Constantinescu pentru faptul că acesta l-a eliberat din arest pe Cristian Popescu Piedone.