Breaking news

Cinci persoane au fost ucise în Ucraina, într-un atac armat

Război civil în estul Ucrainei chiar în prima zi de Paști. Cinci au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk.

ucraina razboiOperațiunea antitero lansată de forțele guvernului din Ucraina împotriva unor insurgenți înarmați proruși în estul țării s-a soldat cu cinci morți.

Atacul a avut loc în apropierea unui baraj instalat de către militanţi proruşi în satul Bilbasivka, la câţiva kilometri vest de Slaviansk, un oraş aflat în întregime sub controlul proruşilor, a precizat Viaceslav Ponomarev.

Patru maşini au venit în apropiere de barajul nostru, către ora (locală) 1.00 (1.00, ora României). Am vrut să-i controlăm. Atunci au deschis focul asupra noastră, cu arme automate“, a declarat pentru AFP un militant prorus cu faţa acoperită cu cagulă, Vladimir, în vârstă de 20 de ani, care afirmă că s-a aflat la faţa locului la momentul respectiv.

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk şi-a exprimat indignarea după ce în estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite, şi a cerut ca “aceşti nemernici” să dea socoteală în justiţie.

Primarul autoproclamat prorus din oraşul Slaviansk, unul dintre fiefurile separatiştilor în estul Ucrainei, a cerut intervenţia Rusiei pentru protejarea insurgenţilor de naţionaliştii ucraineni.

Potrivit lui Viaceslav Ponomorev, populaţia locală este ameninţată de către gruparea naţionalistă Pravi Sektor, care se află la originea atacului armat sângeros comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi “doar Rusia o poate proteja”, scrie agenţia fără să citeze textual afirmaţiile pe separatistul le-a făcut în faţa unor jurnalişti în oraşul ucrainean.

Rusia s-a declarat “indignată” faţă de atacul armat sângeros comis în estul Ucrainei, o zonă afectată de o insurecţie prorusă, denunţând “o provocare” din partea naţionaliştilor ucraineni radicali.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat, un mort şi trei răniţi în tabăra ucraineană.

Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat duminică faptul că efectuează o vizită în estul ţării, pentru a inspecta trupele Gărzii Naţionale mobilizate ca răspuns la insurecţia separatistă prorusă din această regiune rusofonă.

Iaţeniuk a mai declarat că “Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe şi nu se ştie destinaţia finală“.

Washingtonul, Kievul şi numeroase state europene îl acuză pe Putin că se află în spatele insurecţiei care afectează Ucraina, trimiţând forţe speciale, pe a căror prezenţă acesta o neagă.

Autorităţile ar urma să anunţe săptămâna viitoare mobilizarea unor trupe americane în Polonia, cu scopul de consolida prezenţa NATO, într-un context marcat de tensiuni în Ucraina vecină, a dat asigurări un ministru polonez pentru The Washington Post.

La Slaviansk, primăria, poliţia şi sediul local al serviciilor secrete se află sub controlul unor militanţi proruşi. Ei sunt susţinuţi de către persoane înarmate prezentate ca fiind “grupuri de autoapărare”, dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că sunt trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

>