Breaking news

Băsescu vrea ca CSM să numească procurorii șefi și nu Ministrul Justiției

Prezent vineri la şedinţa CSM preşedintele Traian Băsescu a declarat că potrivit Constituţiei propunerile pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA trebuie să fie făcute de CSM şi nu de către Ministerul Justiţiei.

basescuPentru că acum nu mai deține guvernul și nu mai poate controla Minsitrul Justiției, Băsescu spune că nu acesta trebuie să numească procurorul șef al DNA și cel general ci CSM.

Băsescu a menţionat că nu se va grăbi cu decizia privind cele două propuneri înaintate de ministrul Mona Pivniceru şi a cerut un punct de vedere neoficial din partea CSM deși consiliul a dat în decembrie un aviz negativ celor două propuneri.

Însă Băsescu trae de timp și a confirmat acest lucru declarând că nu se grăbește cu cele două nominalizări transmise de Minsitrul Justiției, Mona Pivniceru.

Am primit propunerile de la MJ pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA. Trebuie numiţi şi şefii de secţie din PG şi DNA. Vom aveam şi numiri la ICCJ. Nu discut procedura dar am venit pregătit. Avem art 134 care spune că propunerile pentru cele două funcţii trebuie să vină de la CSM. Sigur că există o lege care nu a fost atacată la Curtea Constituţională. Articolul 134 spune clar că CSM trebuie să propună. Nu mă voi grăbi cu decizia privind cele două propuneri. As vrea să ştiu punctul de vedere al CSM. Delegările de până acum ne acoperă până în aprilie”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele are acum pe masă dosarele celor doi procurori propuşi de ministrul Mona Pivniceru pentru funcţia de procuror general (Tiberiu Niţu) şi cea de şef al DNA (Ioan Irimie). Cei doi ai primit aviz negativ din partea şecţiei de procurori a CSM.

>