Breaking news

Atentat terorist asupra Ambasadei României din Afganistan. Un român a fost ucis

Ambasada României de la Kabul a fost luni noapte, ţinta unui atac terorist de proporţii. În urma asaltului care a durat mai bine de două ore, un diplomat român şi-a pierdut viaţa iar altul a fost grav rănit.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu a declarat marţi seară, la Digi 24, că românul care a murit în atacul sângeros din Afganistan făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice a României la Kabul şi s-a sacrificat pentru a salva viaţa colegilor săi.

“În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”, se arată în comunicatul oficial al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite. Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit”, mai precizează MAE.

Ramona Mănescu a declarat la Antena 3 că atacul de la Kabul a vizat Ambasada României: Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze. Atacul a fost îndreptat asupra clădirii principale unde se afla misiunea, apoi au fost incendiate câteva clădiri anexe. A fost un asalt. O maşină capcană, urmată de un atac armat care a fost susţinut timp de câteva ore şi asta a îngreunat intervenţia echipelor de salvare. Extragerea s-a făcut spre dimineaţă, dar din fericire au reuşit să-i scoată teferi, cu amendamentul că avem un coleg decedat şi unul rănit. Toţi ceilalţi sunt în siguranţă într-o bază NATO din apropiere. 

Ministerul Afacerilor Externe susţine că atacul s-a desfăşurat pe parcursul a câteva ore: a început la ora 22.00, ora României, şi a durat câteva ore după miezul nopţii, iar clădirea în care se afla sediul misiunii diplomatice a fost distrusă în proporţie de 80%. 

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

>