Breaking news

Willem-Alexander a devenit marți Rege al Olandei

Prinţul moştenitor Willem-Alexander a devenit rege marți, în urma ceremoniei de întronizare desfăşurate marţi la Palatul Regal din Amsterdam.

printul si reginala olandeiAcest lucru a fost posibil după ce mama sa, Regina Beatrix a Olandei a abdicat.

După un scurt discurs la palatul Regal din Amsterdam, Beatrix a semnat declaraţia de abdicare în prezenţa preşedinţilor Senatului şi Camerei reprezentanţilor, Consiliului de Miniştri, guvernatorilor regatului şi altor invitaţi.

Astăzi las locul unei noi generaţii. Fiul meu îşi va asuma responsabilitatea acestei noi funcţii”, a apus regina.

Willem-Alexander, în vârstă de 46 de ani, este primul suveran european dintr-o nouă generaţie şi primul reprezentant masculin al familiei regale a Olandei care urcă pe tronul acestei ţări după anul 1890.

Astfel, Prinţul Willem-Alexander a devenit, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa. , un Eveniment pe care olandezii l-au celebrat printr-o sărbătoare grandioasă, în nuanţe de portocaliu, culoarea naţională.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu au invadat străzile din Amsterdam pentru a marca întronizarea. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

Acesta va fi şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere.

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ‘majestate’.

 „Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil„, a mai spus Willem-Alexander.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.

După 2012, suveranul nu mai este implicat în formarea guvernului, parlamentului, ca înainte, dar semnează încă legi.

Willem-Alexander a asigurat că va accepta acest rol pur simbolic dacă parlamentul va decide în acest sens.

Noul rege va depune jurământul în faţa celor două camere ale parlamentului, care se vor reuni în fosta biserică din Amsterdam, situată la o aruncătură de băţ de palatul regal. El va fi întronizat şi nu încoronat, o nuanţă marcând separarea între biserică şi monarhia din Olanda.

Protocolul prevede ca niciun cap încoronat să nu fie prezent. Numai prinţii şi prinţesele moştenitoare pot asista la întronizare, iar presa a relatat că prinţul Charles al Regatului Unit, Felipe de Spania şi Naruhito al Japoniei vor fi, de asemenea, prezenţi.

>