Breaking news

Vladimir Putin amenință România cu rachete din cauza scutului de la Deveselu

loading...

Vladimir Putin amenință România că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, din cauza scutului de la Deveselu pe care Moscova îl consideră o amenințare.

putin si romaniaRomânia e în vizorul rachetelor ruse. Președintele Vladimir Putin a făcut vineri cele mai dure declarații la adresa scutul american, atrăgând atenția că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, însă Washingtonul și aliații săi au ignorat avertismentele.

Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea“, a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă. “În aceeași situație se află și Polonia”, a continuat președintele rus.

În cursul lunii mai, armata americană a inaugurat la Deveselu (sudul României) prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului antirachetă american. Acesta urmează să se extindă în Polonia.

Americanii susțin că scutul antirachetă de la Deveselu este necesar pentru apărarea împotriva Iranului, și nu amenință Rusia.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului.

“Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a mai spus președintele Putin.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 mai 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România.

Această pozitie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.  Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

loading...