Breaking news

UPC și Romtelecom refuză difuzarea Digi 24. CNA se spală pe mâini

loading...

UPC și Romtelecom refuză să preia difuzarea postului de știri Digi 24, deși acesta a fost introdus pe lista canalelor obligatorii la difuzare pe teritoriul României. În loc să sancționeze cele două companii de cablu, CNA închide ochii și le aprobă grilele de programe fără ca acestea să includă televiziunea companiei RCS&RDS.

digi 24 - upc - romtelecomBoicot total în piața media din România. UPC și Romtelecom încalcă legea audiovizuală și recurg la tot felul de tertipuri pentru a trage de timp ca să nu introducă în pachetele de cablu, postul de știri Digi 24. Și asta în condițiile în care, CNA a aprobat pe 4 februarie 2014, lista cu televiziunile care intră pe lista must carry, adică cu televiziunile care trebuiesc difuzate în mod obligatoriu de toate companiile de cablu din România.

Articolul 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, care spune că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa, programe libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă.

Numai că UPC aplică după bunul plac prevederile articolului 82 și a modificat pachetul de bază, de la 57 la 51 de canale în mod voit, pentru ca procentul de 25% din programele care trebuiesc introduce din lista de must carry, să fie 12. Culmea, Digi 24 era pe locul 13. Și mai evident este faptul că deși Neptun TV face parte din lista de must carry, dar abia pe locul 22 ca și prioritate, este introdus în pachetul programelor distribuite de UPC.

În loc să sancționeze și să oblige UPC să respecte legea prin introducerea Digi 24 în grila de programe, CNA a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, grilele de cablu ale UPC România.

Narcisa Iorga a propus aplicarea unei somaţii publice în cazul UPC, astfel încât compania să introducă în grilele sale televiziunile Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV. Însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (6) pentru a fi aplicată.

Aceeași situație se regăsește și la Romtelecom. Compania de cablu refuză să introducă în grila de programe, postul de știri Digi 24. În fața unui astfel de boicot ilegal, reprezentanții RCS&RDS vor acționa în instanță cele două companii de cablu pentru a le obliga să preia difuzarea Digi 24.

loading...