Breaking news

TVR schimă regulile jocului pentru Eurovision 2010!

loading...

TVR a decis să schimbe din temelii regulamentul de organizare al Selecţiei Naţionale Eurovision, pentru a asigura o clasare cât mai bună a reprezentantului României în finala internaţională.

eurovision-2010-osloDupă eşecul răsunător din 2009, la Eurovisionul din Rusia, Dan Manoliu a fost schimbat din funcţia de coordonator proiect Eurovision, în locul lui fiind numită Marina Almăşan – Socaciu.

O primă schimbare majoră o reprezintă stabilirea unei liste cu 54 artişti interpreţi, întocmită cu consultarea specialiştilor în domeniu, listă din care compozitorii care se înscriu în concursul naţional  Eurovision 2010, să aleagă un artist interpret care să îi cânte piesa în concurs.

Monica Anghel, Andra, Nico, Delia Matache, Paula Seling, Loredana Groza, Luminiţa Anghel, Andreea Bănică, Cătălin Josan, Keo, Mihai Trăistariu, Pepe, Ştefan Bănică Jr, Holograf, Morandi, se regăsesc pe lista de 54 de artişti interpreţi propusă de TVR.

Această măsură poate fi catalogată şi ca o cenzură la adresa compozitorilor şi chiar o uşă închisă vocilor tinere care nu sunt cunoscute şi care vedeau prin Selecţia Naţională Eurovision, o cale de lansare în muzică.  Înscrierea pieselor în concurs a început în 9 decembrie şi se încheie pe 14 ianuarie 2010. Autorii  piesei înscrise în concurs (compozitori şi textieri), trebuie să aibă cetăţenie română sau dublă cetăţenie. Piesele nu pot să depăşească 3 minute.

Preselecţia se va desfăşura în zilele de 25, 26 şi 27 ianuarie 2010, când va avea loc jurizarea pieselor validate de către notar în data de 21 ianuarie 2010.

Din numărul total de melodii înscrise la concurs, numărul pieselor selectate va fi de minim 12 şi maxim 15. În perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2010, autorii care au primit recomandarea de a schimba interpreţii îşi vor reînregistra creaţiile cu noii artişti, aleşi ţinând cont de recomandarea Juriului.

TVR pune la dispoziţia acestora, la cererea lor, studioul muzical propriu, pentru suprapunerile pe negativ ale noilor voci. Începând cu data de 6 februarie 2010, piesele vor fi postate pe site-ul www.tvr.ro/eurovision, pentru ascultarea şi analizarea lor de către toţi cei interesaţi.  Selecţia Naţională va avea loc în data de 6 martie 2010, în direct pe TVR1.

O altă noutate  a Eurovision 2010 o reprezintă  apariţia celor patru jurii zonale, în cele patru Studiouri teritoriale ale TVR: Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova.

Ponderea punctajului Juriului de la Bucureşti în decizia finală va fi de 25%, iar ponderea cumulată a celor 4 jurii teritoriale va reprezenta, de asemenea, 25 % din rezultatul final.

Telespectatorii decid în procent de  50% câştigătorul prin intermediul televotingului, ei îşi vor putea vota favoriţii timp de 30 de minute.

Compozitorul piesei câştigătoare a Selecţiei Naţionale Eurovision 2010 va primi drept premiu, din partea TVR, un autoturism SEAT IBIZA.

Finala europeană a concursului Eurovision se va desfăşura în data de 29 mai 2010, la Oslo, Norvegia, graţie câştigării Eurovisionului din 2009 de către Alexander Rybak cu piesa Fairytale.

Cea mai bună clasare a României în istoria participării în concursul internaţional Eurovision,  s-a întrgistrat în 2005 când  Luminiţa Anghel & Sistem cu piesa “Let Me Try” s-au clasat pe locul al treilea.

În 2009, România a fost reprezentată la Eurovision de Elena Gheorghe cu piesa “The Balkan Girls”, ocupând locul 19.

loading...