Breaking news

Tone de carne alterată, vândută în magazinele din România

Sute de tone de carne și produse din carne alterată, au fost importate din țări membre UE, și vândute în marile magazine din România.

carne alterataProcurorii DIICOT efectuează în această dimineață percheziţii la peste 100 de adrese din București şi din judeţele Cluj și Slobozia, pentru a destructura o rețea organizată care este suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Rețeaua ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată, adusă din țări ale Uniunii Europene. Carnea stricată era pusă în vânzare în magazinele din România, fără să declare cantitățile, producând astfel un prejudiciu de 15 milioane de euro.

În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transfomată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine, au mai spus sursele citate.

”S-au identificat anumite cantităţi provenite probabil din evaziune fiscală. Se pare că nu au ajuns la comercializare, se află în depozite. Controlul sanitar – veterinar probabil a fost eludat. Este puţin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare. Suntem în legătură cu direcţia antifraudă şi dacă marfa a ajuns pe anumite rafturi va fi retrasă”, a spus Ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Carnea era adusă din UE, în România cu sprijinul unor funcţionari vamali dar şi al unui inspector de la Protecţia Consumatorilor Cluj.

DIICOT spune că a efectuat 102 percheziții în cursul acestei zile, în 18 județe, împreună cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate și Direcției Generale  Anticorupție, cu sprijinul ANAF – Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În cauză există suspiciunea rezonabilă, că membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere,  prin intermediul unor societăți comerciale din România achiziționau în principal carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA – conform prevederilor legale  (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA. După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau  livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare – coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi,  până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile – „la negru”. De asemenea, exista suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme „fantomă” ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă „la negru” la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din ţări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză.

În derularea activităţilor ilegale membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.

Activităţile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziţii/livrări de bunuri ori servicii fictive şi neînregistrarea unor tranzacţii în actele contabile ale societăţilor controlate şi plăţi pentru astfel de operaţiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinaţie decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a şterge urmele unor tranzacţii frauduloase, vânzări sub preţul de achiziţie, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile şi altele similare.

De asemenea există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unui dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

În urma percheziţiilor domiciliare, persoanele suspectate în acest caz vor fi duse la sediul DIICOT central, pentru audieri.