Breaking news

Ți-ai făcut deja planuri de vacanță? Nu uita de anvelopele mașinii tale!

Sezonul concediilor se apropie cu pași repezi și toată lumea se preocupă de planificarea acestora.  Pentru cei care preferă să meargă în concediu cu mașina personală, anvelopele cu care aceasta este dotată reprezintă o grijă în plus.

Tocmai pentru că anvelopele mașinii pot influența în mod direct atât siguranța ta, a familiei tale, cât și a celorlalți participanți la trafic, se cuvine să le acorzi o atenție deosebită.

Siguranță înainte de toate!

Folosirea anvelopelor potrivite este foarte importantă în fiecare zi, iar dacă plănuiești să pleci la drum lung cu mașina fii responsabil și asigură-te că aceasta va fi echipată cu anvelope vara, corespunzătoare sezonului de vara pentru ca atât tu, cât și ceilalți pasageri să fiți în siguranță.

Ca regulă generală, schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară depinde de condițiile meteorologice. Dacă vremea s-a încălzit deja în mod simțitor (temperatura depăseste 7 grade Celsius), atunci șoferii trebuie să se gândească la înlocuirea anvelopelor de iarnă deoarece acestea se vor uza mult mai repede decât în condițiile de iarnă.

Pe lângă uzarea prematură a cauciucurilor, un alt aspect la care ar fi bine să te gândești este că distanța de frânare crește pe măsură ce temperatura crește, așadar cu cât este mai cald afară, cu atât mai mare va fi distanța necesară frânării în timpul mersului. Compoziția moale a cauciucului de iarnă reduce atât rigiditatea cât și soliditatea benzii de frânare, astfel încât în timpul frânării anvelopele de iarnă se extind la propriu pe asfalt.

Dacă ai mașina echipată cu anvelope iarnă, și circuli cu o viteză de 100 km/h, e bine să știi că la o temperatură de peste 7 grade Celsius, mașina ta se va opri cu 16.5 m mai târziu față de momentul opririi dacă ar fi dotată cu anvelope de vară. Diferența nu este una de ignorat, așa că abordează serios această sarcină și alocă un buget separat pentru achitionarea anvelopelor potrivite. În plus, cauciucurile de iarnă pot fi periculoase în afară sezonului, deoarece afectează manevrabilitatea mașinii pe asfaltul uscat și cald.

Schimbarea anvelopelor este o necesitate, iar o comparație simplă te va ajuta să înțelegi de ce este foarte important să acorzi o atenție specială acestui lucru. Așa cum am menționat mai sus, anvelopele de iarnă sunt compuse dintr-un material relativ moale, în comparație cu duritatea mult mai ridicată a materialului din care anvelopele de vară sunt fabricate. Duritatea compusului de cauciuc asigură stabilitatea mașinii pe asfaltul fierbinte, în schimb – în cazul cauciucurilor de iarnă, o aderența crescută este asigurată de prezența unor tăieturi înguste pe suprafața benzii de rulare.

Potrivit mai multor studii, performanța pneurilor de iarnă folosite pe timpul verii este cu aproape 40% mai scăzută față de cea a pneurilor de vara. O greșeală destul de frecventă pe care mulți șoferi o fac, este folosirea anvelopelor de iarnă în sezonul de vara crezând că deși acestea nu mai sunt bune și adecvate condițiilor meteorologice din timpul iernii, sunt încă destul de bune pe timpul verii. Numeroase studii efectuate în străinătate contrazic această ipoteză și arată în mod concret că din mai multe puncte de vedere această practică este una greșită și periculoasă.

Anvelopele all season – un compromis destul de riscant

Pentru perioadele de tranziție dintre vară și iarnă, dar și invers, există o soluție universală, dar cu o eficientă scăzută și performanță redusă – cauciucurile all season. Acestea sunt cauciucuri mediocre, și reprezintă un compromis între o stabilitate pe asfaltul uscat și cald, și o aderență bună pe gheață și polei. Cauciucurile all season reprezintă un tip diferit de anvelope față de cele specifice sezonului cald sau rece, motiv pentru care ele nu funcționează foarte bine nici vara, și nici iarnă, așadar dacă decizi să alegi acest tip de pneuri, e bine să cunoști toate dezavantajele, dar și riscurile care pot apărea în urma folosirii acestor cauciucuri.

Oferte numeroase online – cum găsești anvelopele potrivite pentru mașina ta?

Cumpărăturile online sunt deja foarte populare în rândul clienților, ajutându-i să economisească atât timp, cât și sume semnificative de bani atunci când fac achiziții pe internet. Dacă obișnuiești să comanzi multe articole online, un set de anvelope potrivite pentru mașina ta poate fi următoarea ta achiziție importantă. Ca să nu pierzi timp verificând ofertele pe o mulțime de magazine online, poți folosi fie un comparator de prețuri, fie o aplicație mobilă, care te vor ajuta să găsești cauciucurile corecte la cel mai bun preț. Trebuie doar să ai la-ndemână dimensiunile exact ale pneurilor pe care dorești să le comanzi. O simplă căutare în baza de date a unei platforme cu acest profil te va scuti de timpul petrecut prin magazine, și îți va afișa cea mai bună oferta după doar câteva clicuri.

Următorul pas care îți rămâne de făcut este să finalizezi comanda online și să aștepți livrarea. În plus, poți alege ca anvelopele să fie livrate la service-ul auto la care vrei să faci schimbul cauciucurilor, și să mergi direct acolo după livrarea acestora.

După montarea cauciucurilor de vară și echilibrarea lor de către un specialist, te vei putea bucura de concediu, relaxat, fără griji sau stres, știindu-te în siguranță, indiferent de distanța călătoriei sau de timpul petrecut pe drum.

 

 

 

 

>