Breaking news

Taxa fast-food lăudată de UE

fast foodAlianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA),a adresat, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc şi ministrului Sănătăţii, Czeke Attila, prin care şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Guvernului de la Bucureşti de a descuraja consumul de alimente nesănătoase.

Scrisoarea deschisă semnată de secretarul general al EPHA, Monika Kosinska, şi publicată pe site-ul Alianţei notează faptul că, asemenea multor state europene, şi România este grav afectată de problema obezităţii.

“Una din patru persoane suferă de obezitate în timp ce una din două persoane este supraponderală. În paralel, diabetul de tip II, hipertensiunea şi alte boli cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente”, se arată în document. “România nu este singura ţară cu această problemă, iar în Europa s-a ajuns în situaţia în care problemele legate de dietă reprezintă cauza a 60% dintre decesele premature”, se arată în scrisoarea deschisă, care subliniază că există şi un aspect economic al problemei, respectiv acela că bolile care au legătură cu modul de alimentaţie costă UE peste 192 de miliarde de euro anual, din cauza tratamentelor, a medicamentelor şi a zilelor de muncă pierdute de către persoanele care se îmbolnăvesc.

Statele membre pot introduce o taxă pe produse fast-food atâta timp cât respectă principiile de bază ale legislaţiei UE privind taxarea şi nu au obligaţia de a consulta CE pe această temă.

>