Breaking news

Statul român garantează pentru împrumutul Ford

România a semnat azi cu Banca Centrală Europeană, un acord de garanţie pentru finanţarea unui împrumut de aproape 400 de milioane de euro, pe care îl va primi compania Ford. Acordul a fost semnat de către ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu şi de către vicepreşedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen.

ford-logoBanca Europeană de Investiţii va acorda companiei Ford România un împrumut de 400 milioane de euro, garantat de către stat. Astfel, Guvernul va acorda companiei producătoare de maşini de la Craiova, garanţii de 320 de milioane de euro, care acoperă 80% creditul de la BEI. Comisionul de risc stabilit este de 2% din sumă pe an, pe întreaga perioadă de acordare a garanţiei, aprobată de Comisia Europeană în luna noiembrie a anului trecut.

Ford va folosi creditul BEI pentru a finanţa un proiect de dezvoltare a unui motor ecologic. Reprezentanţii companiei au precizat că Ford va fabrica o maşină mică cu motor ecologic, care să aibă emisii reduse dioxid de carbon. Ei au mai adăugat că o parte din banii pe care îi vor primi de la BEI vor fi folosiţi pentru producţia de vehicule comerciale.

Vicepreşedintele companiei de la Craiova, Wolfgang Schneider, a afirmat că garanţia statului român permite grupului Ford să îşi asigure lichiditate într-o perioadă de criză economică şi a apreciat că fără acest sprijin împrumutul nu putea fi contractat.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, speră că datorită acestui împrumut, Ford va reuşi să producă în maximum 18 luni, aproximativ 250.000 de maşini pe an.