Breaking news

Pot pacientii cu diabet sa aiba implanturi dentare?

Când aveți diabet, din păcate, glicemia crescută poate afecta întregul corp, inclusiv dinții și gingiile. Dar, prevenția este în mâinile dumneavoastră. Din acest articol veți afla cu ce vă puteți confrunta și astfel veți putea prelua controlul asupra sănătății dentare.

Indiferent dacă aveți diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 gestionarea nivelului zahărului din sânge este esențială. Cu cât este mai mare nivelul zahărului din sânge cu atât este mai mare riscul de a dezvolta:

  • carii dentare, deoarece cavitatea bucală conține în mod natural multe tipuri de bacterii. Când amidonul și zaharurile din alimente sau băuturi interacționează cu aceste bacterii, pe dinți se formează o peliculă lipicioasă cunoscută sub numele de placă. Acizii din placă atacă suprafețele dinților (smalț și dentină). Acest proces conduce în timp la carii și boli ale gingiilor.
  • cu cât este mai mare nivelul zahărului din sânge cu atât este mai mare cantitatea de zaharuri și amidon – și cu atât mai mult vor fi afectați dinții de boli gingivale.

Boala precoce a gingiilor (gingivita)

Diabetul vă reduce capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor. Dacă nu îndepărtați placa cu metodele de profilaxie dentară, periaj regulat, duș bucal și folosirea aței dentare, aceasta se va întări sub linia gingiilor într-o peliculă denumită tartru (calcul dentar).

Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât mai mult vor irita partea gingiilor din jurul bazei dinților. În timp, gingiile devin umflate și vor sângera ușor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de gingivită.

Boala avansată a gingiilor (parodontită)

Lăsată netratată, gingivita poate duce la o infecție mai gravă numită parodontită, care distruge țesuturile moi și osul care susțin dinții. În cele din urmă parodontita face ca gingiile și osul maxilarului să se îndepărteze de dinți, dinții se slăbesc și, în final, vor ajunge să cadă.

Parodontita tinde să fie mai severă în rândul persoanelor care au diabet, deoarece diabetul scade capacitatea de a rezista la infecții și încetinește vindecarea. O infecție, cum ar fi parodontita, poate determina, de asemenea, creșterea nivelului zahărului din sânge, ceea ce, la rândul său, face diabetul mai dificil de controlat. Prevenirea și tratarea parodontitei cu curățări dentare regulate poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge.

Afte bucale

Persoanele cu diabet pot avea mai multe șanse de a dezvolta afte, care reprezintă o infecție fungică cauzată de drojdia candida albicans. Semnele de afte includ pete dureroase albe sau roșii în interiorul gurii. Practicarea unei bune igiene orale vă poate ajuta să evitați aftele.

Gură uscată (xerostomie)

Unii oameni cu diabet se confruntă cu o lipsă de salivă, o afecțiune cunoscută sub numele de gură uscată. Fără saliva care să vă mențină gura umedă și să vă spălați dinții ați putea fi expuși riscului de carii, boli ale gingiilor și afte.

Din păcate, pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control pentru a facilita reconstrucția dentară?

La pacienții diabetici orice intervenţie în cavitatea orală are nevoie, în prealabil, de tratarea diabetului.

Știm deja că pacienții cu diabet își pierd mai ușor dinții. Pe de altă parte, pașii de reconstrucție a acestora devine o etapă dificilă, dacă glicemiile nu sunt ținute în control prin tratament.

Medicii specialiști afirmă că diabetul netratat ajunge să scadă vascularizația în osul maxilar și de aceea se poate produce o oarecare resorbție a osului când are loc etapa de inserție a implantelor. Chiar dacă durata de viață a unui implant dentar la un pacient diabetic e mai mică, îi conferă acestuia încredere și reprezintă totuși o variantă optimă de tratament în locul protezei.

Întotdeauna glicemiile trebuiesc ținute sub control înainte unei intervenții stomatologice?

Da. Înaintea oricărei intervenții, glicemiile trebuiesc ținute sub control.

În zilele noastre, în clinicile care dispun de tehnologie avansată, putem apela la chirurgia orală care oferă tratament complet într-o singură ședință. Acest lucru înseamnă că în timpul unei singure anestezii dentare se pot face extracții, adiții de os, operații parodontale cât și inserarea implanturilor. Avantajul este că dacă toate manevrele chirurgicale sunt făcute într-o singură ședință, recuperarea este rapidă.

După chirurgia orală, cura de antibiotice este necesară și unică iar perioada de vindecare este redusă la minim, astfel încât dumneavoastră să vă finalizați tratamentul cât mai repede, pentru a beneficia de etapa finală în care veți primi coroanele dentare.

Îngrijirea dentară adecvată sau cum putem ține sub control glicemia

Pentru a preveni deteriorarea dinților și gingiilor vă recomandăm să luați în serios diabetul și îngrijirea dentară.

Este important ca în fiecare an să vă faceți analizele uzuale de sânge. Medicii recomandă ca glicemia să fie măsurată din șase în șase luni, la fel tensiunea arterială. Acest lucru este valabil chiar dacă sunteți convins că totul e perfect.

Luați-vă angajamentul de a vă monitoriza diabetul chiar dacă nu este o boală care are simptome de durere sau disconfort. Monitorizați nivelul zahărului din sânge și urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă. Cu cât vă controlați mai bine glicemia, cu atât este mai puțin probabil să dezvoltați gingivita și alte probleme dentare.

Igiena dentară zilnică trebuie respectată cu strictețe. Periați dinții dimineața, seara și, ideal, după mese și gustări. Utilizați o periuță de dinți cu perii moi și o pastă de dinți care conține fluor. Evitați spălarea viguroasă sau aspră, care vă poate irita gingiile.

Luați în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice, mai ales dacă aveți artrită sau alte probleme care îngreunează periajul bine. Este recomandat să schimbați periuța de dinți cel puțin o dată la trei luni. De asemenea, folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Aceasta ajută la îndepărtarea plăcii dentare dintre dinți și sub linia gingiilor. Dacă este greu să manipulați ața, folosiți dispozitive cu suport pentru ață (se găsesc în orice magazin care comercializează produse de igienă dentară) .

Nu uitați să programați vizite regulate la clinica stomatologică pentru a menține controlul bolii asupra dinților. Totodată, este necesar să vă asigurați că medicul dumneavoastră stomatolog știe că aveți diabet.

De fiecare dată când vizitați o clinică stomatologică nouă, amintiți medicului respectiv că aveți diabet. Nu ignorați semnele timpurii ale bolii gingiilor. Este important să raportați orice semn de boală a gingiilor – inclusiv roșeață, umflare și sângerare a gingiilor – medicului dumneavoastră.

Menționați, de asemenea, orice alte semne și simptome, cum ar fi gură uscată, dinți slăbiți sau sensibilitate dentară.

Evitați pe cât posibil fumatul. Tutunul crește riscul de complicații grave ale diabetului, inclusiv boli ale gingiilor și, în cele din urmă, pierderea dinților.

Dacă fumați, puteți întreba medicul de familie despre opțiunile care să vă ajute să renunțați.

Gestionarea diabetului zaharat este un angajament pe tot parcursul vieții și care include îngrijirea dentară adecvată. Eforturile dvs vor fi răsplătite cu o durată lungă de viață a dinților și gingiilor sănătoase.

>