Breaking news

Osteoartrita degenerativă la câine

Osteoartrita sau boala articulară degenerativă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la câinii în vârstă, cu predilecție la rasele de talie mare.

Osteoartrita constă în deteriorarea progresivă a cartilajului articular și producerea de osteofite în articulațiile mobile și afectează articulațiile membrelor, producând o durere foarte mare ce duce la imposibilitatea animalului de a se deplasa. Artrita este o inflamație a articulației care poate fi degenerativă sau de tip inflamatoriu.

Boala începe prin pierderea matricei cartilajului și progresează spre fisură, eroziune a cartilajului, scleroză subcondrală, producere de osteofite și usșoară inflamație sinovială.

Inevitabil acest lucru duce la pierderea mobilității cartilajelor moi ce acoperă și protejează osul în articulațiile mobile. Cartilajele nu au nervi, astfel că atunci când se ating nu cauzează durere. Însă, după ce cartilajul se distruge, osul rămâne expus și astfel apare durerea, întrucât oasele sunt inervate.

Primul simptom ce apare la animalele cu această afecțiune, este un mers șchiopătat. Cânele se deplasează cu dificultate, încercând să-și susțină greutatea pe picioarele sănătoase. Arecțiunea poate duce pe termen lung la atrofierea musculaturii la membrul afectat, datorită lipsei de mobilitate.

Câinele se ridică cu dificultate, urcă și coboară scările foarte greu, pare abătut iar pofta de mâncare scade.

Unii câini își pot linge sau mușca zonele dureroase, pe când alții vor căuta locurile calde și moi pentru somn care să le atenueze durerile.

Diagnosticul se stabilește în urma unei consultații efectuate la medicul veterinar, cât și în urma unei radiografii articulare.

În funcție de gravitatea bolii se poate aplica un tratament medical, paleativ, sau unul chirurgical pentru înlocuirea articulației.

În momentul când ați observat astfel de simptome la câinele dumneavoastră este bine să mergeți la o consultație de specialitate pentru a se aplica un tratament cât mai rapid cu putință. Orice zi de amânare nu face decât să fie în detrimentul sănătății animalului dumneavoastră.

Dr. Sebastian Popescu

 

>