Breaking news

Opera Naţională Bucureşti prezintă la Sala Mare a UNESCO din Paris, ”Povestea Iei”

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, prezintă miercuri, 23 noiembrie, ora 19:00, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României. Evenimentul constituie o importantă oportunitate de promovare a imaginii țării noastre, precum și de reafirmare a atașamentului față de multilateralism și de valorile și principiile Națiunilor Unite.

Daniel Jinga, directorul general al ONB: „Am fost întotdeauna preocupat de promovarea muzicii româneşti, iar în această toamnă am avut mai multe ocazii de a o demonstra. Dar acest spectacol extraordinar, în care ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti vor reveni pentru prima oară la Paris după … 57 de ani, este un moment simbolic. Vom avea ocazia de a prezenta, în faţa unui public multinaţional, atât muzică orchestrală românească sau inspirată de folclorul românesc, cât şi o lucrare în primă audiţie absolută semnată de Dan Dediu, care va reprezenta coloana sonoră live a baletului original creat de Gigi Căciuleanu, un nume major al artei coregrafice româneşti, binecunoscut publicului parizian”.

Spectacolul Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse va avea două părţi, una orchestrală și una coregrafică. Programul orchestral introductiv este axat pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse, conţinând de la „Hora mărţişorului” sau „Cântece româneşti” de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Naţionale București, dirijorul Daniel Jinga și soprana Teodora Gheorghiu. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.

Va urma un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe  muzica originală compusă special pe această temă de Dan Dediu, unul dintre cele mai importante nume ale componisticii româneşti actuale. Spectacolul va fi prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naţionale București, dirijor Daniel Jinga. Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiecții Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu – o producție a Operei Naționale București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI.

Iată ce declară compozitorul Dan Dediu, despre experiența lucrului la acest spectacol : „Cum să transpui în sunete, gesturi, culoare și lumină un veșmânt și totodată un talisman ca ia? Aceasta a fost provocarea pe care am acceptat-o, întreaga echipă a acestui proiect. Ne-am cufundat, fiecare, în frumusețea tradiției culturale românești ca într-un ocean: am cules câteva suveniruri de pe fundul acestui ocean și le-am adus pe uscat, apoi le-am studiat, încorporat și stilizat într-o construcție inedită. A ieșit ceva cu totul nou, exprimând configurația sufletească și mentală a actualității.”

Coregraful Gigi Căciuleanu, despre Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse„Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba țării unde ești ci… pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncțiune între animal și înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret și abstract.”

Proiectul este realizat pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu. După prezentarea sa la UNESCO,  evenimentul va fi reluat și în România, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, fiind inclus ulterior în stagiunea acesteia.

Demeter András, secretar de stat Ministerul culturii: Care dintre poveștile nemuritoare poate fi mai adecvată pentru promovarea muzicii româneşti – atât a muzicii orchestrale, cât şi a celei contemporane, prin compoziție și coregrafie în primă audiţie/vizionare absolută – într-o scenografie, costume și un  spațiu vizual inspirate de  frumusețea tradițiilor culturale autentice, în cadrul unei producții create în parteneriat public-privat pentru celebrarea celor șaisprezece decenii de diplomație românească, sub auspiciile Zilei Naționale a României… decât „Povestea Iei”? O poveste care leagă comunitățile din România și pe cele din diaspora cu comunitatea internațională – fiind, de mult timp, parte a instrumentarului diplomatic informal. Este o onoare pentru Ministerul Culturii să fie promotorul acestui proiect, găzduit cu generozitate de UNESCO.”

>