Breaking news

Mircea Diaconu a demisionat din PNL și va candida ca independent la europarlamentare

Actorul Mircea Diaconu a demisionat miercuri din PNL, la o zi după ce partidul a decis să-l excludă de pe lista de candidați la europarlamentare, pe motiv că ar fi incompatibil.

mircea diaconu demisie pnlMircea Diaconu a demisionat miercuri din PNL și va candida ca independent pentru un loc în Parlamentul European. Actorul și-a înaintat demisia din partid, către Filiala PNL Argeș.

La aflarea veștii, conducerea PNL și-a exprimat regretul cu privire la demisie și îi transmite lui Mircea Diaconu că se poate întoarce oricând în partid.

Partidul Naţional Liberal îşi exprimă regretul pentru decizia luată astăzi de către domnul Mircea Diaconu. PNL l-a susţinut constant pe domnul Diaconu în cariera sa politică şi, în continuare, acesta se bucură de respectul şi preţuirea tuturor liberalilor, pentru întreaga sa activitate. Chiar dacă formal, într-un  moment de supărare probabil, dl. Mircea Diaconu a ales să se despartă de colegii săi, suntem convinşi că este vorba doar de o decizie temporară. Alegerile europarlamentare reprezintă doar o etapă. Din punctul nostru de vedere, domnul Mircea Diaconu se poate întoarce oricând în mijlocul familiei liberale care l-a consacrat politic”, se arată în comunicatul de presă al PNL, remis exclusivNEWS.ro.

Demisia din PNL vine la o zi, după ce Biroul Politic Național al partidului a decis cu 39 de voturi pentru și împotrivă, excluderea lui de pe lista de candidați pentru europarlamentare.

S-a dat un vot. S-a prezentat situaţia. Am luat act de comunicatul ANI şi de sentinţa ICCJ. A fost un vot, un vot secret. 39 de colegi s-au pronunţat pentru retragerea lui Mircea Diaconu din listă, 18 pentru menţinerea sa”, a declarat Antonescu.

Mircea Diaconu, fost Ministru al Culturii, a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese. Liberalul are de plătit însă o amendă administrativă de 1000 de lei.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar Parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul. Azi, Curtea de Apel București a decis să-l achite pe Mircea Diaconu.

Agenția Națională de Integritate a constatat în cazul lui Mircea DIACONU atât starea de incompatibilitate (ianuarie 2011), cât și conflictul de interese penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice (octombrie 2011). În ceea ce privește starea de incompatibilitate, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare al A.N.I. cu privire la fostul senator Mircea DIACONU. Referitor la posibila săvârșire de către Mircea DIACONU a faptelor de natură penală – conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul în instanță în luna noiembrie 2012, ca urmare a sesizării Agenției Naționale de Integritate.

În locul lui Mircea Diaconu pe lista la europarlamentare a PNL, va urca Eduard Hellvig, următorul pe lista decisă iniţial.