Breaking news

Ministrul Finanţelor Adrian CÂCIU, acuzat de abuz în serviciu pentru că a refuzat dezbaterea a Ordonanței “trenuleț”

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) îl acuză pe Ministrul Finanţelor Publice, Adrian CÂCIU de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Ministrul Finanțelor a refuzat dezbaterea publică a proiectului OUG nr. 137/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, numită Ordonanță “trenuleț”.

Adrian CÂCIU a mimat transparența decizională

În data de 17.12.2021, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat, în scris, ministrului Adrian CÂCIU organizarea unei întâlniri, în care să se dezbată public Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, dat fiind faptul că acesta se află în procedura de transparență decizională în administrația publică, pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor (https://mfinante.gov.ro/ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative/).

Deși era obligat de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Adrian CÂCIU nu a ținut cont de solicitarea unei organizații legal constituite și nu a invitat reprezentanții acesteia la consultare pentru a face propuneri asupra textului proiectului Ordonanței “trenuleț”, astfel că proiectul ordonanței a fost votat în ședința de Guvern într-o formă care prejudiciază polițiștii de penitenciare.

Conform Ordonanței “trenuleț”, salariile polițiștilor de penitenciare au fost “înghețate” la valoarea anului 2021, contrar Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri public.

Adrian CÂCIU acuzat de abuz în serviciu

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că ministrul finanțelor, Adrian CÂCIU se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Organizația sindicală ia în calcul sesizarea organelor de urmărire penală împotriva ministrului.

 Când și ce răspunde Ministerul Finanțelor

În data de 03.01.2022, Ministerul Finanțelor răspunde solicitării Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) din data de 17.12.2021:

Bună ziua, 

Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată în Ministerul Finanţelor, Biroul de informare publică cu nr. 661.202/2021, vă informăm următoarele: 

Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri-fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative, a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, în data de 15 decembrie 2021. 

De asemenea, proiectul de act normativ a fost discutat în ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social, constituită la nivelul Ministerului Finanțelor, din data de 16 decembrie 2021, la care au fost prezenți reprezentanții unor confederații sindicale și patronale, reprezentative la nivel național. 

Menționăm că Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost, ulterior, aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021, având numărul 130/2021. 

>