Breaking news

Medicamente mai scumpe din 1 aprilie

loading...

Medicamentele s-ar putea scumpi din nou de la 1 aprilie ca urmare a fluctuațiilor cursului valutar, conform declarațiilor consilierului Ministrului Sănătății, Șipoș Emșe.

medicamenteMedicamentele ar urma să crească cu până la 6,25% față de prețul actual în condițiile evoulției pieței valutare, întrucât va trebui efectuată o actualizare a tututorr produselor din Catalogul Național  al Medicamentului. Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie întrucât prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei cum a fost în actul normativ din 2009, declara, in 1 februarie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

În prezent, există în vigoare un ordin, respectiv 1637/2009, care prevede că preţul de calcul al medicamentului se face pornind de la media a trei preţuri, cele mai mici, din 12 ţări ale Uniunii Europene.

Totodată, actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în CANAMED, se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat, în alcătuirea bugetului pentru anul în curs. Aceasta înseamnă că preţul medicamentelor va fi calculat în funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.

loading...