Breaking news

Judecătorii se cred Dumnezeu pe pământ și se joacă cu destinele românilor

loading...

Judecătorii, acei oameni îmbrăcați în robe negre și cu ciocănelul în mână, se cred Dumnezeu pe pământ și se joacă de foarte multe ori cu destinele oamenilor, ale românilor.

sebi popescuDin punctul meu de vedere judecătorul reprezintă acea persoană bine pregătită profesional, imaculată din punct de vedere moral și capabilă să aplice legea imparțial, nepărtinitor și cu cea mai justă măsură.

Numai că în ultimii ani de zile, justiția română este măcinată de foarte, foarte multe cazuri de corupție. Prea mulți judecători au fost arestați pentru fapte de corupție. Atât judecători de la instanțe din provincie cât și judecători de la Tribunalul București, Curtea de Apel București și chiar Înalta Curte.

Acest lucru este extrem de grav întrucât zguduie încrederea românului în sistemul judiciar, și așa șubred și de foarte multe ori, nedrept.

În 2004 am ajuns pentru prima dată într-o sală de judecată, în calitate de reclamant. Îmi ceream drepturile salariale, în instanță. Habar nu aveam cu ce se mănâncă sistemul judiciar din România. M-am documentat, pas cu pas și am ajuns în sala Tribunalului Timișoara. Unde, spre neplăcuta mea surprindere, procesele se judecau pe repede înainte, într-o hărmălaie de nedescris. Parcă erai în gară, unul ieșea, alți zece intrau în sala de judecată.

Era un du-te vino continuu și doar din când în când judecătorul bătea cu ciocănelul în masă și cerea să se facă liniște, în caz contrar evacua sala.

Însă asta era o nimica toată, pe lângă ce urma să mă uimească și mai mult. Judecătorul de ședință care judeca speța mea, habar nu avea ce conținea dosarul meu. Mă întreba pe mine ce și cum, lucru care mi-a lăsat un gust amar, deși pe atunci aveam doar 22 de ani. A fost ciudat pentru mine să aflu că judecătorul care urma să dea un verdict în speța mea, habar nu avea ce conține dosarul meu, deși în el se aflau patru acte, mari și late.

Nu pot generaliza la întreg sistemul judiciar lipsa de profesionalism constatată de mine în acel moment, însă coroborând și cu faptele de corupție din ultima perioadă și cu alte cazuri strigătoare la cer, constat că judecătorii din România, nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. Adică niște oameni la care te duci ca la Dumnezeu și știi că îți va face dreptate indiferent cu cine te judeci.

Sincer nu îi pot înțelege pe judecătorii care comit acte de corupție și se vând pe doi bani, doar ca să dea o sentință strâmbă. Tocmai ei care ar trebui să fie primii oameni verticali, morali și integri, într-o țară, tocmai ei bagă mâna în borcanul cu miere și apoi se ling, mult, mult…

Cum să arunci la coș ani de studii, examene, muncă și realizări dar și să îți riști libertatea pentru câteva mii de euro, ouă, miere, bijuterii sau vacanțe în țări exotice?!

Nu voi înțelege niciodată de ce un judecător poate decide închisoare cu executare pentru o bătrână de 80 de ani, pentru că s-a opus unei hotărâri judecătorești, prin care i se lua pământul, iar în cazul unui accident rutier soldat cu trei morți, i se dă șoferului vinovat, trei ani cu suspendare. Asta se poate numi DREPTATE!!!

Orice dispută, diferend, neînțelegere între oameni, instituții, angajați și angajatori, etc, se tranșează în instanță. Fără o justiție dreaptă și cu adevărat independentă, România nu se poate vindeca de corupție.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>