Breaking news

HALAL JUSTIȚIE ÎN România | Judecătorii Înaltei Curți au hotărâri nemotivate de un an. CSM nu se atinge Magistrații Supremi

loading...

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt stat în stat și pentru ei legea nu există. Deși legea îi obligă pe judecători să motiveze sentințele în maxim 30 de zile de la pronunțarea unei decizii, la Înalta Curte, sunt judecători care nu au motivat deciziile nici după un an și jumătate de la pronunțare. CSM nu vede nu aude și nu se atinge de judecătorii coordonați ”magistral” de Livia Stanciu.

livia stanciu - inalta curte - csmMagistrații supremi sunt peste legile din România. Pentru ei, codul penal este la categoria ”diverse”, iar articolul 406 din Codul de Procedură Penală, care stipulează clar că „Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”, este interpretat de judecători ca termen de ”RECOMANDARE”.

Așa se face că judecători celebri precum Marius Foitos, Silvia Cerbu, Simona Encean, Francisca Vasile, Ilie Dragomir şi de alţi judecători de la ICCJ zac neredactate de 1 an şi jumătate, potrivit luju.ro.

În timp ce judecătorii Rodica Cosma, Sorina Popescu, Simona Nenita, Luminiţa Zglimbea şi Angela Dragne au întârzieri în redactarea hotărârilor de doar UN AN.

Consiliul Superior al Magistraturii se ține de găinării și sancționează doar judecătorii mici, care întârzie câteva luni, redactarea motivării.

În timp ce judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiază de tratament specială. Că nu degeaba șefa lor, Livia Stanciu e membru CSM, alături de alt judecător suprem, Mircea Aron.

Cu alte cuvinte, cine împarte, parte-și face așa și la CSM. Cum ar putea stimabila și inegalabila judecătoare Livia Stanciu care bagă oameni nevinovați la închisoare, ca să nu le mai dea banii înapoi, să își sancționeze colegii de la Înalta Curte, pentru ”banalul” fapt că întârzie un an și jumătate redactarea motivării deciziilor.

Potrivit site-ului Lumea Justiției, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, există foarte mulţi magistraţi care înregistrează întârzieri nepermise în redactarea deciziilor, chiar şi de 1 an şi 6 luni, şi nu am auzit că CSM să se sesizeze, nemaivorbind de sancţiuni.

De exemplu, Decizia nr. 840 din 7 martie 2014, pronunţată de judecătorii supremi Marius Dan Foitos, Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean în dosarul nr. 2174/95/2007, este neredactata de 1 an şi 7 luni. Prin această hotărâre definitivă au fost confirmate soluţiile de achitare dispuse de Tribunalul Sibiu şi de Curtea de Apel Alba Iulia faţă de 5 inculpaţi trimişi în judecată de DNA.

Tot de mai bine de 1 an şi jumătate este nemotivată decizia nr. 1093 din 27 martie 2014, pronunţată de judecătorii supremi Francisca Vasile, Marius Dan Foitos şi Ilie Dragomir în dosarul nr. 10541/83/2011. Două persoane vizate în această cauza au fost condamnate la pedepse de 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare (Ioan Ulici), respectiv, 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare (Vasile Strângi), în timp ce inculpata Mariana Popa a fost achitată.

Eventualele plângeri la CEDO ale inculpaţilor Ioan Ulici şi Vasile Strângi pentru pretinse încălcări ale drepturilor omului comise în timpul procedurilor penale declanşate împotriva acestora nu pot fi examinate de Curtea de la Strasbourg din cauza neredactării deciziei definitive a instanţei supreme în termenul de 6 luni prevăzut de Art. 35 par. (1) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Așadar, în lipsa motivării unei decizii, părțile implicate în dosar, nu pot face altă cale de atac, nici în țară nici la CEDO.

Deci, Înalta Curte, cea mai supremă curte de justiție din România, care ar trebui să fie impecabilă în aplicarea legii, încalcă cu nesimțire Codul de Procedură Penală, pe motiv că au un volum mare de lucru judecătorii.

Însă ce justificare să ai când de un an și 7 luni de la pronunțare, tu judecător nu ți-ai făcut timp să redactezi și motivarea. Așa se face că s-a ajuns în situația absurdă în care unii inculpați la închisoare, au ispășit pedeapsa, iar judecătorul nici nu a redactat motivarea. Lucru care se poate întâlni doar în țări din lumea a treia.

Redactarea motivării deciziei unei instanțe face parte din munca judecătorului. Deci, concluzia e una singură: judecătorii supremi sunt supremi din toate punctele de vedere și fac doar ce vor, pe banii românilor. Însă, până când?!

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>