Breaking news

Germania, datoare României

Nemții ar avea de achitat către România, o datorie istorică de circa 19 miliarde de euro.

Potrivit spuselor profesorului Radu Golban, Germania are să dea statului român, numai puțin de 19 miliarde euro, reprezentând o datorie istorică.

Am găsit solduri neachitate a Casei de Compensaţie, la finele anului 1944, de un 1.126.000 mărci imperiale. : Înainte de obţinerea datelor am ştiut că a existat în timpul celui de-al doilea război mondial, începând cu anii 30 un model monetar de colaborare europeană numită Uniunea de Clearing. Şi am dorit să aflu mai mult. Am văzut că Elveţia, Banca Naţională a Elveţiei a analizat toate tranzacţiile Elveţiei cu Germania din perioada celui de-al doilea război mondial şi ăsta a fost punctul de pornire a studiului. Într-o recomandare a Băncii Naţionale a Elveţiei din anul 2000 remarcă că a doua tranzacţie după tranzacţiile germano-elveţiene au fost cele germano-române. Cu aur prin Elveţia. Şi că din păcate nici du pă 1989 România nu arată niciun interes în a analiza aceste tranzacţii“, a spus Golban în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” de la Antena 3.

În replică, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune că nu există dovezi care să ateste această datorie istorică.

Nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare această sumă. Eu aş vrea să subliniez că-i vorba de o datorie de stat, a statului român. Eu unul aş fi foarte fericit dacă Germania ar avea la această oră să dea statului dacă ar fi datoare 19 miliarde euro. Asta înseamnă că aceşti bani ar veni în bugetul de stat. Ei n-au nicio legătură cu BNR. Legătura cu BNR apare sub două aspecte. Cu deosebire începând din 1942 BNR s-a implicat din punct de vedere tehnic în relaţiile cu Germania. S-a implicat tehnic, nu avea probleme comerciale BNR cu Germania dar s-a implicat tehnic cu privire la plăţi. Pentru că BNR a avut o suspiciuine cu privire la autenticitatea mărcilor cu care ar fi plătit Germania atunci. Şi a cerut ferm ca toate plăţile Germaniei să se facă către România în aur“, a spus Adrian Vasilescu.Totuși, Vasilescu reconoaște că ceva adevăr există la mișjoc, doar că BNR  nu are toate documentele care să dovedească faptul că nemții au de plătit României o sumă colosală.
>