Breaking news

Gazprom a invitat România să participe la South Stream

Gazprom a lansat României o invitaţie oficială în proiectul gazoductului South Stream. De asemenea, compania rusească le-a propus autorităţilor române şi o colaborare cu Romgaz Mediaş, în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Federaţia Rusă.

adriean-videanuAnunţul a fost făcut azi, de Adriean Videanu, ministrul Economiei, în cadrul unei conferinţe de presă. “Vicepreşedintele Gazprom Alexandr Medvedev mi-a înmânat invitaţia să participăm la South Stream, pe care au dat-o şi Transgaz. Vom analiza cu interes această iniţiativă. România va analiza cu interes orice iniţiativă care contribuie la securitatea energetică a României şi a UE. Suntem preocupaţi de iniţiativele care pot avea un impact pozitiv în plan regional. Am pus la dispoziţia Gazprom toate datele solicitate, astfel încât partea rusă să-şi poată finaliza studiile”, a declarat ministrul Economiei, potrivit Mediafax.

O altă ţară unde Romgaz şi Gazprom ar putea colabora în explorarea de zăcăminte este Irak.

Adriean Videanu a precizat că ruşii au oferit asigurări că acest proiect nu reprezintă un concurent al proiectului Nabucco (iniţiat de UE, ca alternativă la livrările ruseşti de gaze), ci este o soluţie complementară. Definitivarea discuţiilor dintre Gazprom şi autorităţile române va avea loc în luna martie, când este aşteptată la Bucureşti, o delegaţie a de tehnicieni a companiei ruseşti.

Un alt subiect al discuţiilor a fost problemele privind importul direct de gaze ruseşti. “La solicitarea de a importa direct gaze din Rusia, au fost disponibili să începem negocierile, după ce expiră acordurile cu Imex Oil şi WIEE, în 2012, să avem o relaţie directă, atât ca preţ, cât şi ca volume”, a adăugat Videanu. Acesta a explicat că, dacă România va importa gaze direct din Rusia, se vor face “economii importante de bani”, fără a oferi mai multe detalii.

De asemenea, a mai afost adusă în discuţie şi construcţia de depozite subterane de îmnagazinare a gazelor în România, cu o potenţială capacitate totală de 2-6 miliarde metri cubi. “De exemplu, depozitul de la Mărgineni ar putea avea între 200 milioane şi două miliarde metri cubi. Avem 9-10 zăcăminte depletate pe care le evaluăm, iar până la începutul lunii martie sper să avem toate datele care să facă obiectul unei decizii în vedrea demarării colaborării între Romgaz şi Gazprom. Cumulat, depozitele pe care am putea să le construim au o capacitate între 2-6 miliarde metri cubi”, a afirmat Videanu.

În luna martie, autorităţile române vor începe tratativele cu partea rusească, în privinţa unui nou acord de transit al gazelor spre regiunea Balcanică, având în vedere că în 2011 expiră unul dintre contracte.

>