Breaking news

Serbia participă la Eurovision 2011 cu un cântec furat

Piesa “Caroban – Magical”, care va reprezenta Serbia la Eurovision 2011 este copiată după cântecul “You Can’t Stop The Beat”, din musicalul “Hairspray. În urma unei analize făcute de exclusivNews.ro asupra melodiilor de la Eurovision a ieşit la iveală faptul că melodia Serbiei pare a fi un plagiat.

nina_serbia_eurovision_2011Una dintre secvenţele melodice ale cântecului “Caroban”, reluată de câteva ori pe durata celor trei minute, este similară cu o secvenţă melodică din cântecul “You Can’t Stop The Beat”, interpretat în musicalul “Hairspray” (2007) de John Travolta şi Queen Latifah.

Cele două cântece seamănă izbitor de mult, atât prin linia melodică, cât şi prin tema anilor ’60, pe care o sugerează decorurile şi costumele. Cu toate acestea, televiziunea RTS a decis că melodia “Caroban” poate reprezenta Serbia la Eurovision 2011.

Muzica şi versurile cântecului “Caroban” sunt semnate de Kristina Kovač, iar interpretă este Nina, o tânără de 21 de ani. La finalul unei zile obositoare care i-a măcinat nervii, personajul melodiei se întoarce acasă unde îşi regăseşte bărbatul care o adoră şi care îi alungă toate supărările prin iubirea de care dă dovadă.

Până la acest moment, reprezentanţii Eurovision Song Contest şi ai European Broadcasting Union nu au solicitat retragerea cântecului “Caroban” din concurs. Eurovisionul se va desfăşura la Fortuna Düsseldorf Arena din Germania. Prima Semifinală va fi în data de 10 mai 2011, iar Serbia va intra în concurs pe poziţia a şasea, în total fiind 19 ţări participante. A doua Semifinală se va ţine în data de 12 mai, iar Finala este programată pentru seara de 14 mai. Votul în toate cele trei seri aparţine telespectatorilor în proporţie de 50% şi 50% juriilor de specialitate din fiecare ţară în parte.

Dacă în urma sesizării publice făcute pe această cale de exclusivNews.ro, experţii din cadrul ESC şi EBU nu vor decide scoaterea melodiei “Caroban” din concurs, Nina şi Kristina Kovač din Serbia au nevoie să primească un punctaj mare în prima Semifinală, astfel încât să poată ajunge în Finala Eurovision, cu şanse la votul pentru desemnarea cântecului câştigător.

Puteţi urmări mai jos un montaj al melodiilor “Caroban” şi “You Can’t Stop The Beat” din musicalul “Hairspray”. Exprimaţi-vă opinia şi spuneţi dacă cele două melodii se aseamănă.

Click here for the English version of the text.

>