Breaking news

Erata lui Minea l-a readus pe Traian Băsescu la Cotroceni

Băsescu a revenit la Cotroceni, la masa verde, după ce a ”negociat” în culise cu arbitrii CCR.

Marți dimineață, Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni, după 52 de zile de la decizia Parlamentului României de a-l suspenda din funcție.

Refacem firul suspendării și vă prezentăm unde a greșit USL și cum a făcut Băsescu, invalidarea referendumului.

3 iulie 2012 – USL decapitează șefia Senatului și Camerei Deputaților. Vasile Blaga este înlocuit cu Crin Antonescu iar Roberta Anastase cu Valeriu Zgonea.

4 iulie  2012 – Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului

5 iulie 2012 – Guvernul României a modificat legea referendumului așa cum era și în 2007, astfel că președintele poate fi demis cu votul a 50%+1 dintre cei prezenți la vot. În Parlament se citește cererea de suspendare a președintelui. Băsescu vine în Parlament și mulțumește pentru că legislativul îl trimite la popor, precizând că procedura este constituțională.

6 iulie 2012 –  CCR  recunoaște cu jumătate de gură că Băsescu a încălcat Constituția și trimite la Parlament raportul. Parlamentul României votează suspendarea de funcție a Președintelui României, Traian Băsescu. 256 de senatori și deputați votează pentru suspendare. Băsescu de la Cotroceni spune că decizia Parlamentului reprezită un atentat la statul de drept.

9 iulie 2012 – Ziua în care Traian Băsescu a ”convins” judecătorii cu privire la cvorum. Băsescu merge la CCR sub pretextul expunerii de motive privind contestaia de suspendare pe motiv de conflict de interese între președinte și Parlament. CCR îi respinge contestația însă îi face un cadou nesperat. În realitate vizita lui Băsescu la CCR a avut drept scop convingerea judecătorilor de a introduce în referendum condiția de cvorum.

10 iulie 2012 – CCR validează suspendarea lui Băsescu și îl trimite la Cotroceni, ca președinte interimar pe Crin Antonescu, din postura de președinte al Senatului României. Însă judecătorii CCR îi fac un cadou uriaș lui Băsescu:  cu unanimitate de voturi Curtea a decis că un referendum de demitere al Președintelui este valid doar dacă la vot sunt prezenți 50%+1 din numărul celor înscriși în listele electorale. Este decizia prin care demiterea lui Băsescu devine misiune imposibilă.

11 iulie 2012 – Băsescu și PDL pornesc atacul de intoxicare al cancelariilor occidentale privind lovitura de stat dată de USL, prin intermediul Parlamentului României și al Guvernului. Scopul atacului este acela de a pune preisiune pe Guvern și Parlament de a modifica legea referendumului prin introducerea pragului impus de CCR, de 5%+1 din românii cu drept de vot înscriși în listele electorale.

12 iulie 2012– Barroso îl somează pe Ponta să repecte Constituția și să pună în aplicare decizia CCR privind cvorumul la referendum. Asta în condițiile în care Comisia de la Veneția NU recomandă cvorum și nicio țară din Europa nu are prag de validare a referendumului național. Băsescu declară la TVR 1 că nu vrea să căștige referendumul la masa verde și că NU va spune românilor să nu vină la referendum: Obiectivul meu este să obţin mai multe voturi cu nu, pentru nedestituirea preşedintelui. Eu nu sunt un om care să se ascundă sub un prag. (…) Obiectivul meu este să obţin un vot mai mult pentru rămânerea în funcţie decât împotrivă. Pe de altă parte, nu-i cinstit ca unui preşedinte după opt ani de mandat, din care ultimii trei ani, ani de criză, să-i ceri să aibă 51% din voturile electoratului. Este foarte greu. Dar nu vreau să rămân în funcţie la masa verde. Ştiţi cum e când eşti campion la masa verde, la fotbal? La Liga lui Mitică merge. (…) La Liga lui Mitică merge să câştigi la masa verde.

16 iulie 2012 – La presiunile internaționale, președintele interimar Crin Antonescu promulgă legea referendumului în varianta CCR, prin care se introduce prag de 50%+1 pentru validarea referendumului de demitere.

18 iulie 2012  – Traian Băsescu spune că el cheamă românii să vină la vot, chiar dacă PDL duce o campanie prin care spune cetățenilor să stea acasă ca să nu se valideze referendumul.

23 iulie 2012 – Băsescu spune în direct la B1 TV că va boicota referendumul și că va cere PDL să nu își delege reprezentanți în secțiile de vot. PDL cere în mod public și oficial românilor să nu vină la vot ca să nu se facă pragul de 50%+1.

24 iulie 2012 – Băsescu spune într-o conferință de presă că referendumul va fi invalidat iar el se va întoarce la Cotroceni.

29 iulie 2012 – 8.459.053dintre românii cu drept de vot, vin la referendum. Dintre aceștia, 7.403.836 votează pentru demiterea lui Băsescu. BEC stablește că la vot s-au prezentat doar 46,24% dintre românii înscriși în listele electorale și în consecință referendumul este invalidat. Băsescu își proclamă victoria și cere românilor să nu se uite o săptămână la Antena 3.

30 iulie 2012 – Presa dezvăluie că listele electorale permanente nu sunt actualizate și că acestea sunt pline de morți care au drept de vot.

1 august 2012 – CCR amână pentru o zi decizia privind referendumul din 29 iulie 2012.

2 august 2012 – CCR decide să amâne luarea unei decizii finale privind referendumul până pe 12 septembrie 2012. Și cere Guvernului să actualizeze listele electorale astfel încât să se știe câti români au drept de vot. Judecătorii CCR spun în motivarea deciziei că în cvorum nu vor fi incluși și românii din Diaspora.

3 august 2012 –  CCR schimbă termenul de judecată a referendumului, de pe 12 septembrie pe 31 august 2012.

5 august 2012 –  Băsescu pune în conferință de presă ce trebuie să facă CCR și cum să calculeze cvorumul de la referendum, făcând trimitere la legea 370/2004, privind alegerea președintelui.

6 august 2012 – La prima oră se trimite la Monitorul Oficial o erată de la CCR, semnată de judectăorul Ștefan Minea, prin care se modifică decizia Curții din 2 august, astfel încât se introduc în cvorumul de la referendum și românii din Diaspora, așa cum ceruse pe 5 august Băsescu. Grație acestei erate, Băsescu revine la Cotroceni.

8 august 2012  – Judecătorul CCR Ion Predescu spune că erata trimisă la Guvernul României și Monitorul Oficial este ilegală și că el nu a fost consultat. Lucru confirmat și de judecătorii Tudorel Toader și Acsinte Gașpar.

14 august 2012 – La solicitarea celor 3 judecători: Ion Predescu, Tudorel Toader și Acsinte Gașpar, CCR se reunește în ședință extraordinară pentru a discuta erata lui Minea. Erata falsă devine legală, însă CCR spune că nu vot ține cont de ea când vor judeca referendumul. Tot în această ședință judecătorii dau curs solicitării lui Băsescu de a scurta teremnul de judecare și decid ca pe 21 august să dea verdictul.

21 august 2012 – CCR stabilește cu 6-3, că referendumul este invalidat pe motiv că nu s-a realizat cvorumul de 50%+1 de prezență la urne. Băsescu este salvat, grație votului Aspaziei Cojocaru.

27 august 2012 – Parlamentul se reunește în ședință extraordinară pentru a lua act de decizia CCR. Pe la ora 21.30 decizia de invalidare a referendumului este publicată în Monitorul Oficial.

28 august 2012 –  Ora 10.30, Băsescu revine la Palatul Cotroceni, deși are împotriva sa 7,4 miliaone de voturi.

Concluzia: Băsescu și PDL au cerut introducerea cvorumului de 50%+1 la referendum și nu puteau face asta decât cu preisuni externe asupra Guvernului și Parlamentului. Ponta și Antonescu se conformează și introduc cvorumul la referendum. Odată văzuți cu sacii în căruță, PDL și Băsescu boicotează referendumul și cer românilor să nu vină la vot. Când își dau seama că cvorumul se poate realiza prin excluderea românilor din diaspora, Băsescu îl pune pe Minea să semneze o erată care introduce în cvorum românii din străinătate. Și uite asa, printr-o erată făcută în miez de noapte, voturile a 7,4 milioane de români au fost anulate iar Băsescu se întoarce pe cai mari la Cotroceni, la ”masa verde”,  în urma jocurilor de culise și a jongleriilor cu legea și Constituția.

>