Datoriile publice ar putea duce la o nouă criză

criza ecoDatoriile publice colosale, agravate de generoasele planuri de salvare anticriză, ar putea fi la originea unei noi crize economice dacă acestea nu vor fi achitate cât mai curând, avertizează Forumul economic mondial într-un raport publicat joi.

“Deși intervenția lor s-a dovedit a fi vitală, guvernele trebuie să ia măsuri pentru a nu deveni cauza unei noi crize”, explică raportul anual al Forumului în ceea ce privește riscurile globale pe 2010. Făcând referire în special la Statele Unite și Marea Britanie, care au ajuns la deficite bugetare imense, Forumul estimează că este deja timpul ca guvernele să limiteze măsurile extraordinare luate anul trecut în perioada crizei.

“Lucrul cel mai urgent ar fi să se organizeze un plan fiscal gradual și credibil care să facă revenirea durabilă”, se insistă în raport. Și nu mai este timp de pierdut pentru că “deficitele fiscale duc la o acumulare a datoriei suverane”, se mai adaugă.

Între țările dezvoltate, Grecia este deja în criză din cauza datoriei sale publice, cea mai mare din zona euro, estimată la 113% din PIB-ul pe 2009. Dubaiul, care a împrumutat fără limite pentru a-și realiza proiectele, este de asemenea arătat cu degetul. Emiratul a fost salvat la limită în 14 decembrie de către vecinul Abou Dhabi, cel mai bogat din federație și capitală a Emiratelor arabe unite.

Andreea Fekete   

>