Breaking news

Consumul devorează Planeta

Datele din ‘State of the World 2010’ (Starea Planetei Pământ în 2010), raportul institutului Worldwatch, arată că cei mai bogați 500 de milioane de locuitori ai planetei sunt responsabili de 50% din emisiile globale de CO2.

PamantCopiii englezi recunosc mai ușor diverșii Pokemon decât speciile din fauna sălbatică; copiii americani nu sunt capabili să citească litera M, dar mulți dintre ei recunosc arcadele în formă de M ale restaurantelor McDonald’s; doi câini de rasa ciobănesc german consumă într-un an mai multe decât un locuitor cu nivel de trai mediu din Bangladesh. Și datele cele mai revoltătoare: 500 de milioane de locuitori – cei mai bogați de pe Glob – sunt responsabili de 50% din emisiile de carbonul mondiale, în timp ce cele 3 miliarde de locuitori considerați cei mai săraci sunt responsabili de doar 6% din emisii.

Sunt doar câteva cifre incluse în raportul institutului american, care anul acesta este dedicat în special unei analize a consumului. A te îndopa nu face bine nici persoanei, nici ambientului. Din punct de vedere al sănătății individuale, se observă că cei mai mulți dintre indivizii longevivi consumă în medie 1 800 – 1 900 calorii pe zi, produse alimentare mai puțin tratate și puține alimente de origine animală, în timp ce americanul de nivel mediu, spre exemplu, consumă în medie 3 830 calorii pe zi.

Din punct de vedere al sănătății globale, se precizează că între 1950 și 2005 producția de metale a crescut de șapte ori, consumul de petrol a crescut de opt ori, iar cel de gaz natural de patrusprezece ori; un european de nivel mediu consumă 43 kilograme de resurse, în timp ce un american 88 de kilograme; la nivel global, în fiecare zi se folosesc resurse cu care s-ar putea construi 112 Empire State Building. Sunt sărăcite cam 60% dintre beneficiile oferite gratuit de către ecosisteme: furnizarea de apă dulce, resursele de pește din oceane, etc.

Și cursa pentru devorarea planetei a devenit din ce în ce mai rapidă: în ultimii cinci ani, consumul a crescut cu 28%. În 2008, la nivel global, s-au achiziționat 68 de milioane de vehicule, 85 de milioane de frigidere, 297 de calculatoare, 1,2 miliarde de telefoane celulare. Și această creștere nu se datorează factorului demografic : între 1960 și 2006 populația globală a crescut cu 2,2%, în timp ce cumpărăturile de bunuri de consum pe cap de locuitor s-au triplat.

Andreea Fekete

>