Breaking news

Ce sunt noodles? Tot ce trebuie să știi despre acest ingredient versatil

Noodles, cunoscuți și sub denumirea de tăiței, sunt o categorie largă de paste, extrem de populare în bucătăriile din Asia și din întreaga lume. De la ramen-ul japonez și pho-ul vietnamez, la chow mein-ul chinezesc și pad thai-ul thailandez, noodles-urile sunt un ingredient esențial în multe culturi culinare. Acest articol își propune să exploreze originile, tipurile și utilizările diverse ale noodles-urilor, oferindu-ți o privire de ansamblu asupra acestui ingredient versatil și delicios.

Originea Noodles-urilor

Originile noodles-urilor sunt adânc înrădăcinate în istoria Asiei, cu dovezi arheologice care sugerează că aceștia au fost consumați pentru prima dată în China acum aproximativ 4.000 de ani. Conform legendei, Marco Polo ar fi adus tăiței din China în Italia în timpul secolului al XIII-lea, contribuind la popularizarea pastelor în Europa. Cu toate acestea, există dovezi care arată că paste similare existau în Italia înainte de această perioadă.

Tipuri de Noodles

Există o mare varietate de noodles, fiecare având caracteristici unice și utilizări specifice în diferite preparate culinare:

Noodles de Grâu

 • Ramen: Noodles subțiri, ondulați, folosiți în supele japoneze cu același nume. Ramen-ul este cunoscut pentru textura sa elastică și capacitatea de a absorbi aromele puternice ale bulionului.
 • Udon: Noodles groși, din grâu, cu o textură masticabilă. Sunt folosiți în supe sau preparate sărate, cum ar fi yaki udon.
 • Soba: Noodles subțiri, din făină de hrișcă, populari în Japonia. Pot fi serviți reci cu un sos de soia sau calzi în supe.

Noodles de Orez

 • Bún: Noodles subțiri, transparenți, folosiți în preparate vietnameze precum bún bò huế (supa de vită) și bún thịt nướng (salată de noodles cu carne de porc la grătar).
 • Pad Thai Noodles: Noodles latine, din orez, folosiți în faimosul preparat thailandez pad thai. Sunt moi și absorb bine sosurile.
 • Hor Fun: Noodles late, folosite în preparate chinezești precum chow fun. Sunt moi și au o textură masticabilă.

Noodles de Amidon

 • Cellophane Noodles (Glass Noodles): Noodles din amidon de fasole mung sau cartofi, care devin translucizi la gătit. Sunt folosiți în supe, salate și preparate stir-fry.

Utilizări în bucătărie

Noodles-urile sunt extrem de versatile și pot fi utilizate într-o varietate de moduri:

 1. Supe: Ramen, pho, și udon sunt doar câteva exemple de supe care folosesc noodles ca ingredient principal.
 2. Salate: Noodles-urile pot fi servite reci în salate, cum ar fi salata de noodles vietnameză bún thịt nướng.
 3. Stir-Fry: Noodles-urile sunt excelente pentru preparatele stir-fry, cum ar fi chow mein sau pad thai.
 4. Garnituri: Pot fi folosiți ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare, adăugând textură și savoare.

Beneficiile noodles-urilor

Noodles-urile sunt o sursă bună de carbohidrați, oferind energie rapidă. De asemenea, sunt sărace în grăsimi și, în funcție de tipul de noodles, pot furniza proteine și fibre. De exemplu, soba (noodles din hrișcă) este bogat în proteine și fibre, oferind beneficii nutriționale suplimentare.

Noodles-urile sunt un ingredient esențial în multe bucătării din întreaga lume, datorită versatilității și capacității lor de a absorbi diverse arome. De la supe și salate la preparate stir-fry și garnituri, noodles-urile adaugă textură și savoare oricărui fel de mâncare. Indiferent dacă preferi ramen, udon, soba sau noodles de orez, există o multitudine de rețete delicioase pe care le poți încerca pentru a te bucura de acest ingredient minunat.

 

>