Breaking news

BNR taie dobânda cheie

BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 7,5% la 7%, începând cu 4 februarie 2010. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi, a Consiliului de administraţie al BNR.

BNRBNR a redus pentru a doua oară în acest an, dobânda de politică monetară, după ce luna trecută, dobânda de politică monetară a scăzut de la 8% la 7,5%. Banca centrală a luat această decizie, cu scopul de a-i determina pe bancheri să acorde mai uşor credite populaţiei. Chiar dacă oamenii vor putea contracta mai uşor credite, ei trebuie să fie atenţi la taxele şi comisioanele impuse de bănci. Acestea ar putea să crească pentru ca bancherii să îşi recupereze banii pierduţi în creditele neperformante.

Decizia BNR stimulează creditarea, însă descurajează economisirea. Scăderea dobânzii de politică monetară va avea ca urmarea diminuarea dobânzilor aplicate la depozitele în lei.

Potrivit comunicatului BNR, rata inflaţiei a coborât în 2009 la nivelul de 4,74%, faţă de 6,3% cât era în 2008. Cu toate acestea, BNR a ratat ţinta inflaţiei, care era situată la nivelul de 3,5%, din cauza majorării accizelor la tutun şi a evoluţiei preţurilor combustibililor. De asemenea, Consiliul de administraţie a aprobat şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi făcut public pe 5 februarie 2010. Tot atunci va fi prezentat şi calendarul şedinţelor dedicate politicii monetare pe următoarele 12 luni.

Potrivit comunicatului BNR, în şedinţa Consiliului de administraţie al băncii centrale au mai fost dezbătute şi subiecte privind gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, ale instituţiilor de credit.

>