Breaking news

Auschwitz: 65 de ani de la eliberarea din lagăr

auschwitz.Foști deținuți ai lagărului Auschwitz-Birkenau, soldați ai armatei roșii care i-au eliberat acum 65 de ani și numeroase personalități, printre care prim-ministrul israelian, Benyamin Nétanyahou, vor aduce astăzi omagiu victimelor din acest lagăr simbol al Holocaustului.

Sirenele din Auschwitz se vor auzi din nou astăzi pentru a marca începutul ceremoniilor în cea mai mare tabără de exterminare construită de Germania nazistă în Polonia ocupată. Între 1940 și 1945, aproximativ 1,1 milioane bărbați, femei și copii evrei și-au pierdut viața în acest loc.

 Participanții la comemorări se vor strânge în fața monumentului memorial pentru a spune kaddish-ul (rugăciunea evreiască dedicată morților) și alte rugăciuni ecumenice și pentru a asculta discursurile oficialilor. De dimineață, Congresul evreiesc european a ținut o conferință la Cracovia, la 50 de kilometri de Auschwitz. În cadrul acesteia, președintele american, Barack Obama, a adresat un mesaj prin intermediul unei înregistrări video.

Miniștrii europeni ai educației și-au luat angajamentul de a găsi cea mai bună metodă de a preda copiilor acest eveniment marcant din istorie, o lecție a umanității ce nu trebuie nicicând uitată. În Rusia s-a inaugurat astăzi o expoziție legată de eliberarea lagărului din Auschwitz la 27 ianuarie, zi declarată de ONU Ziua internațională în memoria victimelor Holocaustului.

Cel mai mare lagăr de exterminare și de concentrare nazist, Auschwitz-ul este singurul care s-a păstrat așa cum a fost părăsit de nemți în fuga acestora din fața armatei roșii. Alte lagăre din Polonia, precum Sobibor, Treblinka sau Belzec, au fost complet distruse de naziști pentru a șterge orice probe.

La Auschwitz-Birkenau, ruinele camerelor de gazare și a crematoriilor continuă să terifieze vizitatorii, așa cum o fac și cele 300 de barăci aflate pe un teren de aproximativ 200 de hectare. În 2009, un număr record de 1,3 milioane persoane au vizitat muzeul.

>