ANCOM propune scăderea tarifelor pentru portarea numerelor

ancomAutoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii supune consultării publice un proiect de decizie ce are ca scop scăderea nivelului maxim al tarifelor pentru portarea numerelor, practicate în prezent între operatorii de telefonie.

Potrivit reglementărilor ANCOM, costurile determinate de portarea unui număr de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor îşi poate recupera costurile pentru activităţile tehnice, operaţionale şi administrative efectuate pentru fiecare număr portat în parte.

ANCOM propune, prin acest proiect scăderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de 7 euro pentru fiecare număr portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice (altele decât cele pentru servicii de telefonie mobilă), comparativ cu 13 euro, cât este valoarea maximă în prezent. De asemenea, proiectul propune stabilirea unui nivel maxim de 5 euro (faţă de 11 euro în prezent) pentru fiecare număr portat, în cazul portabilităţii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobilă.

Propunerea de revizuire a tarifelor se bazează pe o analiză a Autorităţii, care a comparat tarifele de gros pentru portarea numerelor practicate în alte state europene.

Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie îşi pot păstra numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul, a fost introdusă în România pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon. Până în prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare şi nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.

>