Breaking news

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul Președinte al Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov a murit marţi, la vârsta de 91 de ani. Ultimul lider al URSS a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice.

“Astăzi seară (marţi), după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit”, a indicat Spitalul Clinic Central (TSKB), potrivit AFP.

Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice în perioada 1990 -1991, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la prăbușirea URSS.

Gorbaciov, a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990. Liderul rus a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei.

Ajuns secretar general al Partidului Comunist Sovietic în 1985, la doar 54 de ani, el şi-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăţi politice şi economice limitate, însă reformele au scăpat de sub control.

Putin şi-a exprimat “profundele condoleanţe” pentru moartea, marţi, a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ultimul lider al Uniunii Sovietice “a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov”, a scris Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe Twitter.

Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un “lider rar”. Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă “imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane”.

>