Breaking news

Zoltan Teszari vinde RCS&RDS. Compania ar urma să fie cumpărată de Romtelecom

Zoltan Teszari a decis să vândă compania RCS&RDS, cel mai important operator de comunicaţii din România. Principalul cumpărător ar fi Romtelecom, un alt colos al telecomunciațiilor.

romtelecom - rdsO companie germană, care deține acțiuni prin intermediar greci la Romtelecom și Cosmote, ar putea să fie cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al societăţii RDS&RDS, scrie ZiuaNews.ro.

Cu aproximativ patru milioane de abonaţi, RDS&RDS, deține supremația în ceea ce privește televiziunile de cablu. Plus că oferă și servicii de internet, telefonie fixă și mobilă.

Vânzarea intempestivă a RCS&RDS decisă peste noapte de Zoltan Teszari, are legătură şi cu audierea la DNA a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Șeful Antena 1 a fost arestat preventiv vineri pentru 29 de zile, pe motiv că l-a șantajat pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, cu dezvăluirea unui contract de dare de mită către Mitică Dragomir.

Mai exact, Sorin Alexandrescu este acuzat că l-a ameninţat pe Ioan Bendei că va da în vileag contractul de publicitate dintre RCS&RDS și SC BOdu SRL, firma lui Dagomir, prin care șeful ligii ar fi primit șagă 3,5 milioane de euro ca urmare a cedării drepturilor tv către Digi Sport.

Sorin Alexandrescu făcea presiuni la Ioan Bendei pentru ca posturile Antena group să fie reintroduse în grila Digi Satelit contra sumei de 30 milioane euro.

Pe 14 mai, DIGI Slovacia, parte a RCD&RDS, a fost vândută integral de Teszari către Slovakia Telekom, această operaţiune urmându-i alteia similare, prin care afaceristul român de etnie maghiară a renunţat şi la filiala DIGI TV din Croaţia. Coincidenţă sau mai degrabă nu, Slovakia Telekom este parte a grupului german Deutsche Telekom.

Teszari avea tot interesul să reintroducă posturile Antena Group în grila sa de programe, pentru a face societatea sa cât mai atractivă şi a obţine, astfel, un preţ cât mai bun, dată fiind poziţia foarte importantă de pe piaţa de profil din România a televiziunilor Antena 1 şi Antena 3. Antena 1 este a doua staţie TV generalistă din ţară ca număr de telespectatori, în vreme ce Antena 3 este lider pe segmentul televiziunilor de ştiri.

Aici ar fi intervenit şi problemele. Antena Group, prin directorul său general, Sorin Alexandrescu, ar fi încercat să forţeze mâna celor de la RCS&RDS, şi să obţină, la rândul ei, nişte beneficii.

Deutsche Telekom, grup care a cumpărat DIGI Slovakia, se pare că ar deţine acţiuni şi în România, indirect însă, în cadrul Cosmote şi Romtelecom, cel mai mare concurent al RCS&RDS.

Deutsche Telekom, un gigant în domeniu, este mult mai pregătită decât RCS să facă față provocărilor tehnologice ale următorilor 3-5 ani, care vor aduce diminuarea drastică a pieței de cablu Tv și înlocuirea acestui tip de afacere cu televiziunea digitală sau wireles.

Astfel că nemții de la Deutsche Telekom intenționează să devină numărul unu pe piața românească de comunicații prin achiziționarea RCS&RDS.