Zoltan Kelemen s-a calificat în finala olimpică de patinaj artistic de la Soci

Zoltan Kelemen, primul român calificat la Olimpiada de la Soci, a reușit joi, să acceadă în finala de patinaj artistic la programul liber, în primii 24 de patinori ai lumii.

zoltan kelemen - soci 2014Zoltan Kelemen, singurul patinor român calificat la Soci, a reușit să acceadă în primii 24 de patinori. După disputarea programului scurt, românul a acumulat 60,41 puncte și s-a clasat pe locul 24, din 30 de concurenți.

Românul a profitat astfel de abandonul favoritului gazdelor, Evgheni Plușenko, care a acuzat o accidentare la spate în timpul încălzirii.

Programul scurt a fost dominat de japonezul Yuzuru Hanyu, în vârstă de numai 19 ani, care a reușit o evoluție apropiată de perfecțiune, obținând un punctaj record — 101,45, urmat de canadianul Patrick Chan — 97,52 puncte și campionul european, spaniolul Javier Fernandez — 86,98 puncte.

Zoltan Kelemen are o poveste de viață impresionantă. La 6 ani, în urma unui accident, și-a pierdut unul din ochi şi i s-a interzis să facă sport. Însă ambiția și dăruirea pentru patinaj l-a făcut să atingă performanțe incredibile. A mers de patru ori la Monidale și este pentru a doua oară consecutiv când se califică la Olimpiadă. În urmă cu patru ani de zile, La Olimpiada de la Vancouver, Kelemen a ratat finala la patinaj artistic, când a ocupat doar locul 29.

La Jocurile Olimpice, România nu a urcat niciodată mai sus de locul 14 în proba masculină de patinaj artistic. Gheorghe Chiper şi Cornel Gheorghe au reşit performanţa la Lillehamer 1994 şi Torino 2006.

Programul liber la patinaj artistic de la Soci, va avea loc vineri, de la ora 17.00.

>