Breaking news

Ziua Românilor de Pretutindeni, marcată de opt ani, pe 30 noiembrie

De Sfântul Andrei, ocrotitorul României, se celebrează, începând din 2007, Ziua Românilor de Pretutindeni, cu o zi înainte de Ziua Națională a României.

ziua romanilor de pretutindeniRomânii din afara granițelor țării au azi, un dublu motiv de sărbătoare. Dacă poartă numele Sfântului Andrei, sau sunt născuți în această zi, românii își serbează fie atât ziua numelui, fie și ziua de naștere, dar în același timp serbează și Ziua Românilor de Pretutindeni. Cu acest prilej, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu le transimte un mesaj românilor din Diaspora.

„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaționalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume. Promovarea valorilor identitare româneşti în afara graniţelor, cu mândrie şi demnitate, trebuie să reprezinte o prioritate principală a Ministerului Afacerilor Externe. În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătățire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale. Această necesitate este generată de dinamica şi amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relaţiilor cu aceste comunităţi, precum şi cu cele istorice care trăiesc în proximitatea ţării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român. Dar acest proiect va avea succes doar lucrând împreună. Românii din ţară şi cei de pretutindeni. În acelaşi timp, soarta comunităţilor tradiţionale româneşti constituie o preocupare centrală a MAE, pentru că românii din vecinătate sunt o componentă esenţială a spiritualităţii româneşti și un model de perenitate a valorilor noastre identitare. La nivel european, România va continua să fie un susținător consecvent al diversificării mecanismelor de cooperare bilaterală, bazate pe valorile dialogului intercultural şi pe promovarea diversităţii culturale în context european. În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să preţuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradiţiile şi simbolurile naţionale. Nu în ultimul rând, în această zi specială, istorică, în care Republica Moldova îşi alege viitorul, îmi exprim speranţa în înţelepciunea, responsabilitatea şi caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societăţii de peste Prut. La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni!”, spune Bogdan Aurescu în mesajul adresat românilor din Diaspora.

Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte în data de 30 noiembrie a fiecărui an începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

>