Breaking news

Zi de doliu național în Bulgaria după ce 12 persoane au fost ucise de inundații – VIDEO

loading...

Inundațiile au făcut prăpăd în Bulgaria, curmând viața a 12 persoane. Din cauza acestei tragedii, Guvernul de la Sofia a decretat Zi de Doliu Național pe 23 iunie 2014.

inundatii devastatoare bulgariaDezastru apocaliptic în orașul bulgar, Varna. Puhoaiele de ape au pătruns pe străzi și au măturat totul în cale. Au luat pe sus mașinile și au lăsat în urmă tone de deșeuri lemnoase, copaci, nisip și pietriș.

Unul dintre cele mai afectate oraşe este Varna, acolo unde apa a ajuns la aproape un metru, după ce precipitaţiile înregistrate au depăşit 35 de litri pe metru pătrat.

Sute de locuitori din cartierul Asparukovo au fost evacuaţi din casele lor, iar alţii au fost salvaţi de pompieri, după ce au rămas fără electricitate şi fără alimente.

În Kilifarevo, autorităţile locale au reuşit să salveze 11 persoane care s-au urcat pe acoperişurile caselor pentru a se feri din calea apelor.

Tragedia este imensă. Mă aflu pe o stradă din suburbia Aspruhovo, unde şoseaua a fost înghiţită de ape. Casele aproape că nu se mai văd, iar maşinile au fost răsturnate de viitură”, a declarat primarul din Varda, Ivan Portnih, potrivit Reuters.

Guvernul bulgar a decretat ziua de 23 iunie 2014 zi de doliu național în memoria victimelor inundaţiilor din oraşul Varna.

În ultima săptămână, grindina şi ploile torenţiale au lovit estul Bulgariei, iar prognozele meteo avertizează că vremea rea va continua şi în zilele următoare. La sfârşitul lunii mai, Serbia, Bosnia şi Croatia s-au confruntat cu unele dintre cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani.

Ministrul Titus Corlăţean i-a transmis în această dimineaţă omologului său bulgar, Kristian Vigenin, condoleanţe pentru victimele gravelor inundaţii care afectează Bulgaria în aceste zile. „Doresc să transmit un mesaj de condoleanţe şi întreaga noastră compasiune familiilor victimelor inundaţiilor care afectează Bulgaria. Exprim întreaga solidaritate a României cu prietenii şi vecinii noştri. Suntem alături de ei în aceste momente dificile”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Kristian Vigenin participă astăzi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), de la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei ca urmare a atenţionărilor meteorologice nefavorabile emise de către autorităţile locale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului bulgar, zona orașului Varna a fost cea mai afectată de ploile abundente din ultima vreme.

Institutul național bulgar de meteorologie și hidrologie a instituit cod galben în regiunile din estul Bulgariei (Burgas, Varna și Dobrici) pentru ziua de 20 iunie pentru vânt puternic.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>