Breaking news

Zi crucială pentru Europa şi pentru Zona Euro: Astăzi au loc alegrile din Grecia

Alegerile care au loc astăzi în Grecia reprezintă cel mai dezbătut scrutin din istoria recentă a Europei.

De votul pe care cetăţenii greci îl vor acorda astăzi depinde viitorul economic al întregului continent. În funcţie de rezultat, criza economică se va accentua sever sau va rămâne în coordonatele deja cunoscute. Din păcate, previzibila ieşire a Greciei din Zona Euro ar putea afecta foarte grav, în mod special, ţările vecine: România, Bulgaria şi Ungaria.

Votul a început în Grecia, la ora locală 7.00 (7.00, ora României), când s-au deschis primele secţii de votare Grecii au timp până la ora 19.00 pentru a decide de cine vor să fie guvernaţi.

Presa internaţională apreciază că scrutinul din Grecia este un referendum pro- sau anti-zona euro, pro- sau anti- măsuri de austeritate. Rezultatul este imposibil de prezis, pentru că avem de-a face cu un electorat confuz, care nici la finalul campaniei nu trasase o linie clară între partide.

Potrivit sondajelor de opinie, favoriţii sunt conservatorii de la Noua Democraţie, conduşi de Antonis Samaras, şi extrema stângă reprezentată de Syriza, împreună cu Alexis Tsipras. Cele două partide merg umăr la umăr în aceste sondaje, dar aici se opresc toate asemănările dintre ele.

Noua Democraţie, partidul susţinut de Uniunea Europeană, vrea renegocierea programului de austeritate, pentru a obţine nişte condiţii mai bune pentru Grecia.

Alexis Tsipras, pe de altă parte, liderul carismatic al partidului Syriza, consideră că liderii europeni au făcut din “Grexit” (Greek exit – ieşirea Greciei din zona euro, n.red.) o “sperietoare”, menită să îi facă pe oameni să voteze cu formaţiunile care susţin înţelegerea cu troika (UE, FMI şi BCE).

>