Breaking news

Zeci de jurnalişti, bătuţi crunt în timpul protestelor din Kiev

Zeci de jurnaliști prezenți duminică în Piața Independenței din Kiev, ca să relateze despre protestele violente din Ucraina, au fost răniți după ce poliția a recurs la forță.

jurnalisti batuti la kievPotrivit organizației Telekritika, ce militează pentru drepturile presei, 43 de reporteri, fotoreporteri și cameramani, au fost răniți în timpul ciocnirilor de duminică din fața sediului administrației prezidențiale. Unul dintre cei răniți a fost jurnalistul ucrainean Denis Danko, recunoscut pe plan internațional.

”Fiecare polițist care a trecut pe lângă mine m-a lovit cu bastonul. Am fost lovit de 30 de ori în total. M-au lovit în cap, piept și mâini”, a povestit Danko pentru Kiev Post, un jurnal local de limbă engleză.

De asemenea, într-o fotografie ce a făcut deja înconjurul internetului, fotoreporterul Reuters Gleb Garanich apare cu capul spart și fața plină de sânge în timp ce încearcă să facă o fotografie. Reuters a anunțat într-un material de agenție că unul dintre cameramanii săi a fost ‘lovit peste brațe’, iar camera i-a fost distrusă.

Sute de persoane au mărșăluit prin centrul Kievului duminică, în cel mai important episod de nemulțumire publică de la refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Protestele s-au inflamat sâmbătă dimineață, când poliția a decis să evacueze în mod violent Piața Independenței.