Breaking news

Zeci de copii care frecventează programul Asociaţiei Gladiator riscă să ajungă din nou în stradă

loading...

Asociația nonguvernamentală înfiinţată de Szobi Cseh în anul 2005, acum sub coordonarea fiului său, Arpad Cseh, este în pericol să nu-şi mai poată desfăşura activitatea.

asociatia gladiator“Contractul care ne dă dreptul să ne antrenăm în continuare în actuala sală întârzie să fie semnat, iar de două luni şi jumătate nu am primit nici un raspuns oficial. Am făcut nenumărate drumuri la DGASPC Sector 3 şi Primăria Sectorului 3, iar de acolo am plecat doar cu promisiuni”, mărturiseşte Arpad Cseh, managerul Asociaţiei Gladiator.

Primăria a venit cu o variantă alternativă, în care gladiatorii s-ar putea antrena, dar sala propusă nu are grup sanitar, nici autorizaţie de funcţionare, iar subsolul este inundat si plin de sobolani. Cu toate acestea, elevii liceului ţin orele de sport acolo.

Nu am cum să antrenez copiii într-o sală fara grup sanitar si fara nici o autorizatie de functionare. Autorităţile nu ţin cont de faptul că sunt mulţi copii cu dizabilităţi care vin la programul de recuperare şi este inimaginabil să nu avem grup sanitar, rampa si toate necesitatile pentru ei. Nu vreau să fiu răspunzător de îmbolnăvirea lor. Eu vreau să le fac bine, nu rău. Şi mi-ar plăcea ca autorităţile să fie în asentiment cu mine”, adaugă Arpad Cseh.

Programul ONG-ului  este unic în România şi este destinat instruirii, educării şi antrenării copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 9 şi 20 de ani, prin activităţi sportive şi recreative, care au ca scop prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile. Beneficiarii proiectului sunt copiii fără posibilităţi materiale, cu probleme de integrare socială, copiii din centre de plasament sau din familii dezorganizate, dar si copiii cu dizabilităţi care vin la recuperare.

Asociaţia funcţionează doar pe bază de sponsorizări.

“Până acum, problema majoră era că nu găseam întotdeauna suficienţi sponsori, acum primăria nu ne mai pune la dispoziţie nici măcar sala pe care au anunţat că ne-o dă pe o perioadă nedeterminată. De fapt, ne dau afară, dar nu direct, ci ne mută într-o sală unde sub nicio formă nu se pot antrena nişte copii acolo. Al doilea neadevăr a fost atunci când au anunţat că ,Complexul Apollo se va numi Szobi Cseh. Cum să le spun eu copiilor cu dizabilitati că nu mai pot veni la sală să se recupereze? Asociaţia este singura lor soluţie pentru că toate recuperările sunt extrem de costisitoare, iar la noi totul este gratis, ba chiar primesc şi ajutoare. Cu toţi copiii am avut multe proiecte cu rezultate de excepţie. La toate concursurile de ciclism si maratoane  am fost pe podium, am fost voluntari la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roşie. În colaborare cu Denis Ştefan copiii au urmat cursuri de echitaţie, la concursuri de box, copiii au ieşit toţi învingători. Rezultate excelente au fost în toate competiţiile la care am participat.Sa nu uitam ca, pentru proiectul Gladiator, Szobi Cseh a fost decorat cu Ordinul Credincios in Grad de Cavaler si post-mortem cu distinctia Steaua Romaniei”, adaugă Arpad Cseh.

Fiul lui Szobi Cseh nu este doar un antrenor pentru copii, ci şi un mentor şi un mare sprijin pentru ei. Elevii săi vin din medii defavorizate şi nu puţine au fost dăţile în care le-a cumpărat din bani proprii sau cu sprijinul prietenilor, rechizite, haine şi alimente. Ba mai mult, Arpad Cseh a fost nevoit într-o perioadă dificilă să-şi vândă maşina pentru a putea susţine financiar asociaţia.

“Voi face tot ce-mi stă în putinţă, mă voi lupta până în pânzele albe cu instituţiile statului pentru a nu fi în situaţia în care să mă uit în ochii copiilor şi să le spun că nu mai pot veni la antrenamentele pe care le iubesc atât de mult. Aceste antrenamente sunt oaza lor de fericire, în care nu aud problemele de acasă şi locul în care muncesc ca să devină nişte persoane integre în această societate care îi marginalizează. Iar faptul că sunt încurajat de persoane publice care au fost alături de noi încă de la început, Carmen Tănase şi Cabral, dar şi alţi mii de preieteni, îmi arată că nu sunt singurul care crede că acest proiect merită să continuie”, conchide Arpad Cseh, managerul Asociaţiei Gladiator.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>