Breaking news

Zece români au fost evacuați din Yemen, în prima zi de Paște

Duminică, 12 aprilie 2015, în prima zi de Paște, alți 10 cetățeni români și un membru de familie au fost evacuați din Yemen, de către Ministerul Afacerilor Externe din România.

AHMET DAVUTOGLU - CRISTIAN DIACONESCU - MAEAstfel, un grup de 7 cetăţeni români au fost evacuaţi din Yemen, către Khartoum (Sudan), cu un avion al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Acesta este primul zbor din ultimele 4 zile, perioadă în care toate cursele aeriene planificate de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, împreună cu Uniunea Europeană, în vederea evacuării cetăţenilor străini din Yemen, au fost anulate în absenţa autorizaţiei de survol din partea autorităţilor competente ale Republicii Yemen.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice române la Abu Dhabi şi Khartoum, a menţinut legătura permanentă cu autorităţile din zonă, cu cei 7 cetăţeni români, cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi a monitorizat întreaga deplasare a acestora pe traseul Yemen (Sana’a)- Khartoum.

Cetăţenii români au fost asistaţi de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie pentru îndeplinirea formalităţilor de îmbarcare la aeronavă.

De asemenea, un alt grup de 4 persoane – 3 cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean yemenit – au fost evacuate în siguranţă, pe cale terestră, din Taizz către Arabia Saudită şi pe tot parcursul traseului s-au aflat în legătură permanentă cu Ambasada României la Abu Dhabi.

Ambasada României la Riad şi Ambasada României la Khartoum îi vor prelua pe cetăţenii români şi le vor asigura asistenţa şi protecţia consulară necesară.

MAE continuă eforturile de evacuare în siguranţă a cetăţenilor români aflaţi în Yemen şi rămâne în legătură permanentă atât cu aceştia, cât şi cu toate autorităţile competente din regiune.

Evacuările de astăzi au fost posibile datorită eforturilor conjugate ale Celulei de Criză activate de către ministrul afacerilor externe şi ale celor 4 misiuni diplomatice române de la Abu Dhabi, Khartoum, Riad şi Cairo.

Până în prezent au fost evacuați din Yemen, de la începutul crizei, 35 cetățeni români și 4 membri de familie.