Breaking news

Zece ani de la tragedia de la Mihăilești soldată cu 18 morți

Azi se împlinesc zece an de la cumplita tragedie produsă pe 24 mai 2004, la Mihăilești, când un camion încărcat cu chimicale a explodat și a ucis 18 persoane.

tragedie mihailestiAu trecut zece ani de la cea mai cumplită tragedie rutieră din România. Un camion plin cu îngrășământ chimic a derapat de pe șosea și la fața locului a sosit o echipă de pompieri, un echipaj de poliție de la Mihăulești dar și echipa de corespondenți a Antena 1.

Chimicalele s-au amestecat cu motorină, a izbucnit un incendiu și apoi s-a produs o deflagrație care a creat un crater uriaș în mijlocul drumului.

Reporterul Antena 1 Elena Popescu şi cameramanul Ionuţ Barbu au fost primii jurnalişti ajunşi la Mihăileşti și din nefericire și-au pierdut viața în explozie. Corpurile lor au fost sfârtecate de suflul exploziei.

Șapte militari de la Grupul de Pompieri Judeţean Buzău, trimiși cu echipajul la accident, au căzut la datorie. În acelaşi accident şi-au mai pierdut vieţile, doi jurnalişti, opt localnici prezenţi la faţa locului, dar şi şoferul autocamionului implicat.

Ca în fiecare an, în semn de durere şi respect pentru cei şapte tineri pompieri care şi-au onorat Jurământul Militar cu devotament şi curaj, plătind preţul sacrificiului suprem şi pentru cei doi ziarişti care au pus profesia şi riscurile meseriei lor înaintea siguranţei personale va avea loc o comemorare la monumentul închinat eroilor si victimelor acelei deflagraţii.

În cadrul evocării, ce va avea loc sâmbătă, 24 mai, începând cu ora 10:00, vor fi desfăşurate un ceremonial militar şi un serviciu religios la care vor participa părinţii şi familiile celor decedaţi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Nicolae CORNEA reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, mass-media, cetăţeni ai comunei Mihăileşti, precum şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Buzău.

În semn de omagiu adus celor care s-au săvârşit în acea zi fatidică, cei prezenţi vor păstra un moment de reculegere şi vor depune coroane şi jerbe de flori.

În memoria pompierilor decedați, vor avea loc momente solemne la sediile subunităţilor din Buzău, Cândeşti, Caragele, Ruşeţu, Tisău-Grăjdana, Costeşti-Pietrosu şi Blăjani-Soreşti.

Maior post mortem MIHALACHE Doru, sublocotenent post mortem NECULA Romeo, sublocotenent post mortem MANTA Valentin Cezar, sublocotenent post mortem JIANU Nicolae, sublocotenent post mortem STAN Silviu, sublocotenent post mortem MEDELEANU Georgian, sublocotenent post mortem OPREA Florentin Valentin sunt cei cărora, plecaţi într-o misiune de mare risc, explozia le-a transformat viitorul în amintire eternă.

Alături de cei şapte eroi, la misiune au participat şi plutonier TESCAN Sorin Ionuţ, caporal BACIU Romeo, caporal PATRAŞCU Ramon, salariat civil ILIE Marian Simi şi plutonier adjutant şef (r) – VASILESCU Constantin, care, deşi au fost răniţi de suflul exploziei, au avut puterea de a-şi continua misiunile în slujba cetăţenilor în cadrul unităţilor de salvatori.