Breaking news

Yanis Varoufakis și-a dat demisia din funcția de Ministru de Finanțe al Greciei

Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia din funcția de Ministru de Finanțe, la o zi după ce grecii au respins prin referendum, planul de austeritate impus Greciei de creditorii internaționali.

Yanis VaroufakisYanis Varoufakis și-a motivat demisia prin faptul că astfel, Guvernul de la Atena poate să ajungă la un acord cu creditorii internaționali.

”La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi. Marea legitimitate adusă guvernului nostru’ trebuie să fie ‘investită imediat într-un DA pentru o soluție adecvată. Consider de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, așa cum consideră potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Varoufakis i-a înfuriat și mai mult pe partenerii europeni la sfârșitul săptămânii trecute, acuzându-i pe creditori de ‘terorism’ și de intenția de a-i ‘umili pe greci’.

Euro s-a redresat punctual față de dolar pe piețele asiatice la începutul după-amiezii, după anunțul demisiei ministrul de finanțe elen.

Fostul premier Antonis Samaras a demisionat duminică seara de la conducerea partidului conservator Noua Democraţie, afirmând, după eşecul în cadrul referendumului, că principala formaţiune de opoziţie din Grecia are nevoie de „un nou început”.