Breaking news

Wild Carpathia, cel mai frumos documentar despre România, în premieră la TVR 1

Pentru prima oară la o televiziune din România, filmul Wild Carpathia va fi transmis la TVR 1, joi, 5 aprilie, de la 22.40, sub genericul Documentarele Televiziunii Române.

Documentarul este o coproducţie Almond Films,  Travel Channel şi The European Nature Trust, comentariul fiind asigurat de prezentatorul şi vocea BBC, Charlie Ottley.

Catalogat de presă şi publicul larg drept „probabil unul dintre cele mai frumoase filme despre România”, Wild Carpathia prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumuseţea Munţilor Carpaţi din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educational şi atrage atenţia românilor asupra comoarei nepreţuite de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generaţiile viitoare.

„România şi Transilvania, în particular, au exercitat o fascinaţie profundă asupra mea încă de prima dată când am ajuns acolo, la mijlocul anilor ‘80. Ceea ce am vrut să arăt în acest film este că acea parte maiestuoasă a acestei ţări este cunoscută nu prea multor oameni şi prea puţin chiar românilor înşişi!”, susţine Paul Lister, fondatorul organizaţiei The European Nature Trust.

Este foarte uşor să tai toţi arborii pentru a obţine bani rapid şi apoi să rămâi fără nimic. Încercăm să propunem altceva. De ce nu păstraţi pădurile şi nu încercaţi să obţineţi venituri constante de pe baza acestora? O pădure intactă are o valoare mult mai mare, creează oportunităţi turistice şi un sistem de silvicultură sustenabil“, sugerează Paul Lister.

Wild Carpathia este un documentar de o oră despre munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali – Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei. Casă a lupilor, a urşilor şi a râsului pe cale de dispariţie, ţinutul este puţin cunoscut de restul lumii, această porţiune din Carpaţi fiind ultima regiune sălbatică nedistrusă din Europa.

Filmul oferă o perspectivă unică asupra frumuseţii şi culturii originale a Transilvaniei, explorând istoria sa bogată, de la ruinele mistice ale vechii civilizaţii dace la oraşele şi satele sale medievale, multe dintre acestea supravieţuind până azi.

Filmările au avut loc pe parcursul a două săptămâni, în luna mai a anului trecut, în zone precum Munţii Retezat, Munţii Zărandului, Munţii Apuseni, Negreasa şi Valea Zălanului. Pentru filmarea documentarului au fost necesare şi circa 12 ore de filmare din aer, cu ajutorul unui elicopter.

De la lansarea documentarului Wild Carpathia în octombrie 2011, filmul a fost tradus în 20 de limbi şi difuzat în peste 120 de ţări. Numărul vizualizărilor pe Youtube a documentarului Wild Carpathia a trecut de 200.000, bucurându-se de aprecieri numeroase ale presei în Marea Britanie, România, dar şi în alte ţări.

Charlie Ottley, amfitrionul călătoriei prin România, afirmă că moştenitorul coroanei britanice este îndrăgostit de ţara noastră de peste 10 ani şi că acesta încearcă să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a promova în întreaga lume zonele rurale româneşti. De altfel, documentarul include şi un scurt interviu cu Prinţul Charles de Wales, care vorbeşte cu pasiune despre nevoia de a proteja giuvaerul coroanei Europei – România.

Producătorii ducumentarului Wild Carpathia intenţionează să continue acest proiect cu alte filmări care să se bazeze pe zona Maramureşului şi a Deltei Dunării. Ei sunt de părere că Wild Carpathia îi va face şi pe alţii să îşi îndrepte atenţia către România şi că şi alte persoane se vor implica, la rândul lor, în explorarea şi promovarea frumuseţii „comorilor” româneşti, dar mai ales in conservarea si protejarea lor.

Paul Lister este, de altfel, şi invitatul lui Cristian Tabără în emisiunea Ca la carte de joi seară, ora 23.50, unde discuţia continuă cu alte amănunte despre ideea documentarului Wild Carpathia, dar şi cum a fost pus la punct scenariul acestui film.

>